ON AIR

- Odpri v oknu

SAFRI DUO RISE

HIT DNEVA

PESEM TEDNA

13.10.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

ADI SMOLAR Preventiva

 1. ADI SMOLAR - Preventiva
 2. ISAAC PALMA - Dve besedi
 3. RITA ORA - Let you love me

Cerkveno zvonjenje

31. julija, na dan sv. Ignacija, ki je želel služiti le Jezusu in v ta namen ustanovil Družbo Jezusovo, je bila točno opoldne sklicana tiskovna konferenca, na kateri sta odstopila ljubljanski nadškof Anton Stres in mariborski nadškof Marjan Turnšek. Oba sta se opravičila in izrazila obžalovanje, Stres pa je še dejal: »Odločno zanikava, da bi bila glavna krivca /.../ ni nadškofija potopila Zvonov, ampak so Zvonovi potopili nadškofijo.«
Dejstvo št. 1: Mariborska nadškofija je imela v lasti Gospodarstvo Rast in Zvon Ena ter Dva.
Dejstvo št. 2: Emiliano Fitipaldi je v italijanskem tedniku Espresso leta 2007 razkril, da mariborska nadškofija ne dolguje zgolj 17 milijonov evrov, kot je zatrjevala, temveč 800.
Dejstvo št. 3: Vse tri gospodarske družbe v lasti mariborske nadškofije so oškodovale več kot 60 tisoč malih delničarjev; Gospodarstvo Rast je končalo v stečaju, Zvonova pa v prisilni poravnavi.
Dejstvo št. 4: Zaradi finančnih malverzacij sta morala odstopiti nekdanji mariborski nadškof Franc Kramberger in ekonom Mirko Kraševec.
Dejstvo št. 5: Mirko Kraševec je jeseni 2012 »uperil prst« v Antona Stresa.
Dejstvo št. 6: zdaj že upokojena nadškofa sta morala konec aprila na zagovor v Vatikan. Novega papeža nista prepričala.
Pravijo, da je dejstvom nemogoče oporekati, a t. i. moralni teolog, kot zadnje dni naslavljamo dr. Ivana Štuheca, jim ne verjame. To seveda lahko razumemo v luči ločevanja med znanostjo in religijo – prva je dokazljiva disciplina, druga pa temelji na »nefizični«, t. j. duhovni resničnosti. A težava je, ker si dr. Štuhec tudi slednjo resničnost razlaga drugače kot najvišja katoliška avtoriteta, papež Frančišek (v laičnem jeziku bi dejali: Drugače kot njegov šef). "Jaz bi rekel tako: tudi sedanji papež je prekratek čas papež, da bi bil seznanjen z nekim lokalnim problemom majhne Cerkve, kot je Cerkev na Slovenskem," je prav tako na dan sv. Ignacija dejal v oddaji Odmevi. Tudi to stališče je mogoče razumeti, kajti gospodarska moč Vatikana, ki se ne skriva le v vatikanskih sefih, je zgodovinsko dejstvo, očitno pa se je papež Frančišek odločil, da to dejstvo postane le še zgodovina. Zato pogosto govori o korupciji, zato poteka preiskava v Vatikanski banki, zato se je lotil tudi »majhne Cerkve«. Štuhec je še poudaril, da je žalosten, prizadet in razočaran, da se s slovensko Cerkvijo ne more delati, kakor svinja z milnatim žakljem, da gre za pretirano odločitev, da od svoje Matere Cerkve pričakuje previdnost pri takih zadevah, skratka, da so obglavili neko krajevno Cerkev. Ta njegova trditev pa žal ne vzdrži, saj če bi jo obglavili, je na naših tleh več ne bi bilo.
Obglavili so (in bodo) drugače misleče, tiste, ki so se zavoljo materialne resničnosti odmaknili od duhovne. Ti so heretiki za papeža Frančiška. Vedno zgovorni kardinal, dr. Franc Rode, se je oglasil šele pred dnevi, bil je presenetljivo kratek in pomenljiv: »Bi rekel, da je nekoliko neodgovorno presojati neko odločitev, če ne veš za vse razloge, zakaj je bila ta odločitev sprejeta.« A ti razlogi niti niso ključni; bolj pomembno si je zastaviti vprašanje, zakaj je moral italijanski novinar, nato pa še sam papež opozoriti slovensko javnost, kaj se pravzaprav dogaja v slovenskih cerkvenih krogih. Kaj smo počeli mediji, kaj vlade in kaj sodstvo? Da, dr. Štuhec, se strinjam, Zvonovi so tudi problem bančništva, celotna zgodba ima veliko deležnikov. A osnovni problem je verske narave, česar se zaveda novi papež ali pa na primer pater Bogdan Knavs, ki je že pred časom javno pozval k spremembam. Takrat njegovega poziva ni slišal nihče, kot zdaj nekateri ne slišijo papeža. No, tudi to se da pojasniti – ker ga ne želijo slišat.
Bogdan Knavs je prav tako na dan sv. Ignacija prav tako v Odmevih dejal, da je bolje pozno kot nikoli in da sta odstopa lep zgled ostalim. V teh besedah so nekateri prepoznali Stresa in Turnška kot žrtveno jagnje.
Drugi pa v tem prepoznamo pokoro za grehe.
Zatorej, kdor poveličuje njuno potezo, češ, prevzela sta objektivno odgovornost in s tem postala vzor tudi politikom, naj si še enkrat prebere dejstvo št. 6.

- Špela Kožar, dne 08.08.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Tadeja Molan - Polje ljubezni (345)
 2. Edna - Pika pouka (254)
 3. Get back - Born on the road (102)
 4. Imperij - Žalostna (79)
 5. Kevin Koradin - Visoko (66)
 6. Ina Baš - Ko si bil le moj (53)
 7. Ditka - Srečanje (24)
 8. Maja Keuc - Naredi srce (8)
 9. Nude - Kakšen dan (8)
 10. Alex Volasko - Če pomlad... (4)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Black Coffe... - Drive (14)
 2. Maroon 5 - Girls like you (9)
 3. Sophie Ellis... - Love is you (7)
 4. Jovanotti - Viva la liberta (4)
 5. Southern halo - I think too much (4)
 6. Annalisa feat.... - Un domani (3)
 7. Billy Lockett - My only soul (3)
 8. Jonas Blue... - Rise (3)
 9. Leteči odred - Pošteno do kraja (2)
 10. Buđenje - Bolje ne ne ne (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Juhej - Pojem ti oče (570)
 2. Ansambel... - Ko se ljubezen... (485)
 3. Ansambel Zadetek - Domačija (53)
 4. Ansambel Nemir - Jaz ne lažem (18)
 5. Skupina Gadi - Kokrat ti morm... (18)
 6. Ansambel Boršt - Kot reka svobode (15)
 7. Modrijani - Huda ura rock... (6)
 8. Družina Sotošek... - Pridi v goste (3)
 9. Ansambel Urok - Suhokranjke (2)
 10. Ansambel Blaža... - Ne bom si... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje