ON AIR

- Odpri v oknu

EDDY GRANT GIMME HOPE JOANNA

HIT DNEVA

 • Skupina

  Anja Baš (1) Svetlo sonce

 • Skupina

  Anja Rupel (1) Odšla bom še to noč

 • Skupina

  Anja Istenič (1) Ti si ta

PESEM TEDNA

22.09.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Danijela in Jole Na granici

 1. DANIJELA IN JOLE - Na granici
 2. NUDE - Kakšen dan
 3. DAN BALAN FEAT. MARLEY WATERS - Numa numa 2

Motorno olje

Nekoč je živela deklica, ki je najraje jedla čokolino (včasih celo s stepeno smetano in koščkom topeče se čokolade), jogurt (sploh se je radovala posebnih božičnih in velikonočnih zelo polnomastnih izdaj) in štrukeljce (ne z ocvirki, z drobtinicami na maslu.) Od zelenjave je priznavala samo koruzo in kakšno kislo kumarico, kadar so bili za kosilo špageti. Nad sadjem se sicer ni pritoževala, nad mesom je vihala nos. Od rdeče pese je enkrat v vrtcu bruhala (pa nikomur ni povedala, kot še marsičesa ne), tudi od rdečega zelja z jabolki in obilico kumine v kombinaciji s pire krompirjem ji je obrnilo. Rada je imela babin rumeni, primorski zdrob in starimamin beli, pšenični zdrob, ki ga je na veliko zasipala s čokoladnimi mrvicami. Kasneje je odkrila pohan sir, prodajali so ga zamrznjenega. Bil je okusa mazljivega stiropora, pa saj ni važno, nekaj na njem jo je privlačilo. Šolske malice je težko prenašala. Zaradi šunkasto-skutinih in ribje-zelenjavnih namazov, ajvarja, pomešanega z zeljem, margarine, pomešane s kancem medu in še kakšne podobne pacaste svinjarije, ki je v brezobličnih kupčkih ležala po vseh šolskih hodnikih, in po kateri so šolarji, če so slučajno pozabili copate doma, gazili z bosimi nogami, si je v šolo prinašala malico od doma. Žemljo iz Name (te so bile menda najmehkejše, čeprav drugi dan ne več toliko) in jogurt v tetrapaku (ki v resnici ni bil »tetra« temveč »tri«, ker je bil piramidast). Jogurt se ji je nemalokdaj razlil po torbici med lično zavite zvezke in kislo zasmrdel. Če so se sošolci iz nje norčevali že tako in tako (ker je bila debela in piflerka in na splošno zato, ker se ni znala braniti), so se zaradi jogurtov še malo bolj. (Kar ne ubije, krepi; škoda le, da se je deklica tega zavedela šele več kot desetletje po neprijaznih osnovnošolskih prigodah.)
Vsakega poletja se je strašansko veselila morja. Odpravljali so se zelo zgodaj zjutraj, kar je pomenilo, da jo je oče še napol spečo odnesel v hroščasto zelenkast Fiat Uno, kjer je imela ves zadnji sedež spremenjen v posteljo iz spalnih vreč in mehkih, pravih posteljnih blazin. Enkrat, se spomni, so se izgleda odpravili malo kasneje in na vrtu so se bleščale maline, bleščalo pa se je tudi sonce. Deklica jih je pohamsala za par pesti, bile so prijetno tople. Smrdljivi Uno je sekal ovinke (no, na svoj smrdljivi način) in deklici so maline poplesavale po želodčku. »Bo že«, si je mislila, »ne bom težila.« Smrdljivi Uno je tako prispel do repa strah vzbujajoče in počasi vijoče se kače drugih smrdljivih avtomobilov, ki so čakali na trajekt pod razbeljenim soncem. Kakšna klima neki, pa saj vesta, draga bralka in spoštovani bralec, kako je bilo tistikrat. Kača se je pomikala po polžje, maline pa nasprotno sorazmerno – norele so in vrele in bolj, kot jim je deklica prigovarjala, naj bodo vendarle tiho, bolj so kričale, dokler ... BRUH! Saj je bilo neizogibno. Bolj, kot se nekaj tlači, večjo eksplozivno moč dobiva. Malinova brozga po vseh udobnih spalnih vrečah in pernatih blazinah, smrad iz avtomobilskih izpuhov, kamenje in sonce in trajekt, kdaj pride na vrsto šele trajekt ...
Kakšno veselje, prispeti na Mali Lošinj, pod borovce in murve, ki so s prezrelimi sadeži svinjale po smrdljivem Unu.V eno izmed sindikalnih prikolic, pa čimprej spravit oranžni gumenjak s strašnim T4 motornim pogonom, v vodo. Pa zjutraj po bombole (ali kako so že pravili tistim belim kroglastim kruhom iz kemp trgovine) in Buco sir pa lučko Tom s črto rdečkaste, sladkaste file. Pa na sladoled zvečer (nekega dne se je pojavil tak, z imenom After Eight, po dekličinih najljubših tankih kvadratastih čokoladkah) in občudovat obmorske portretiste, specializirane za iskrico v očeh.
Minevala so leta. Smrdljivi Uno s kaseterjem, ki je vrtel piščali iz Andov, je že zdavnaj v smrdljivih nebesih. Na morje se ne hodi več sredi noči in na trajekte se ne čaka več. Deklica je končno ugotovila, kako zadržati sapo, da ji morska voda ne hodi v nos in najraje od vsega skače v morje na glavo. Človek odvrže kožo kot kača in pod staro kožo ni več isti. Deklica ne more več brez zelenjave, meso ji je začelo dišati, sploh pa ribe in če bi le lahko, bi bila morska deklica. Samo motorno olje ... motorno olje na zeleni solati v hotelu Jadran, na obali Franja Tuđmana v Šibeniku, jo spominja na dobre stare čase. Rahlo žerko, takšnole bi bilo hrana tudi za stari dobri gumenjak, ki bi jo odpeljal nazaj v takrat, ko je po otočku, ki je bil last škržatov, skakljala v enodelnih bisernato belih kopalkah z volančki.
Na morje!

- Kaja Avberšek, dne 04.07.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Emkej - Avgusta (561)
 2. Ethnotrip - Kaplja rose (452)
 3. Anabel - Klic stran (225)
 4. Weekend band - Sanjam (164)
 5. Trio Vivere - Vivere (120)
 6. Proteus - Novo jutro (93)
 7. Gedore - Da pozabiva (41)
 8. Trium - Upati zaman (34)
 9. Siddharta - A.M.L.P. (11)
 10. Nipke - Če ne boš probu (5)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Elle King - Shame (8)
 2. KT Tunstall - The river (7)
 3. Boy George... - Let somebody... (5)
 4. Clean Bandit... - Solo (5)
 5. LSD feat. Sia,... - Thunderclouds (5)
 6. Boyzone - Because (4)
 7. Cher - Gimme, gimme,... (4)
 8. Fais - Know you better (4)
 9. Lenny Kravitz - 5 more day's... (4)
 10. Sergej Cetković - Ako te zaboravim (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Pvaninski abuhi - V Naročju topline (107)
 2. SOS kvintet - Rad me imaš (53)
 3. Gadi - Enkrat ti morm... (26)
 4. Lojtrca - Dekle muzikanta (17)
 5. Vražji muzikanti - Ena in edina (16)
 6. Naveza - Če želiš (3)
 7. Ansambel Dar - Kako lepo je (1)
 8. Fantje izpod Lisce - Halo poletje (1)
 9. Lunca - Verjemi vase (1)
 10. Poet - Prav lep večer (1)
Podrobnosti

Glasbene želje