ON AIR

- Odpri v oknu

ROBBIE WILLIAMS SHE'S THE ONE

HIT DNEVA

 • Skupina

  MJAV (1) Gospod težko sem ponižna

 • Skupina

  RAIVEN (0) Nisem kriva

 • Skupina

  TONY CETINSKI (4) Laku noč

PESEM TEDNA

08.12.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Nuša Derenda Kadarkoli

 1. NUšA DERENDA - Kadarkoli
 2. MANOUCHE - Za božič bom doma
 3. LADY GAGA - Always remember us this way

Za nazaj in za naprej

Včasih me notranji impulzi, izzvani s strani nostalgije, popeljejo nekaj let ali celo desetletij nazaj v preteklost. Kot bi se čas za trenutek ustavil in mi resetiral življenjsko časovnico na preteklik. Na čas, kot je včasih bil. Želeni trenutki datirajo v obdobja brez invazivnih digitalnih tehnologij, samoumevnih hiperaktivnih tempov, kopičenja nebodigatreba dobrin in še mnogo tega, kar najdemo v življenjski malhi sodobnega človeka z začetka drugega tisočletja. Ker je časovni stroj za zdaj zgolj inspiracija v znanstveno-fantastičnih žanrih, naj nas tolaži dejstvo, da tudi v preteklosti brez odtenkov sive ni šlo. Totalitarni režim, ki se je pri nas suvereno in na sorazmerno dolgi rok ustoličil po drugi svetovni vojni, je s premišljeno načrtovanimi vzvodi pronical skozi vse mikropore družbe. Pa vendar je kljub neusahljivim pridigam o enakosti družbenih slojev počasi, a zanesljivo začel odkrivati svojo pravo neperspektivno ideologijo. Kot razumska bitja imamo to srečo, da nas možganski obrambni sistem pred psihološkim kolapsom varuje tako, da si na vodilna spominska mesta nastavlja pozitivne življenjske trenutke, prežete s srečo in optimizmom. V njihovem zaledju pa pogosto zaslepljeni od zunanjih, a zelo vplivnih in manipulativnih dejavnikov, tavajo skupki negativizmov. To drugorazredno stanje duha na veliko razočaranje mnogih vedno in povsod predstavlja gonilo ter orožje nekaterih, ki tako ali drugače “skrbijo” za narodov blagor. Na srečo obstaja veliko protiuteži, med katerimi zagotovo prosperirajo prodorne frekvence delovanja najmlajših generacij. Ekstencialna neobremenjenost, bivalna lagodnost, blaga odgovornost in hormonske bitke ustvarjajo v njih zajetne količine neartikulirane energije, ki gre lahko v konstruktivni eter kjerkoli in kadarkoli. Poudarek je na “lahkó”. Da so injiciranja mladostniškega udejstvovanja uspešna in razumljena tudi širšemu naboru generacij, potrebujejo smisel, smer in podporo.
Velenje je pred tedni na odru kulturnega hrama gostilo zanimiv srednješolski projekt. Projekt 96*. Scenarij zgodbe si za podkonstrukcijo jemlje čas kot fizikalno enoto z že prej želenim učinkom: Namesto naprej teče nazaj! Priče smo plesno-pevski časovni pustolovščini, ki prikazuje spremembe zadnjih dvajsetih let in začne svojo pot v preteklost tukaj in zdaj! V današnjem času! V času, ko pogovore v živo izriva digitalno besedičenje po »svakojakih« spletnih omrežjih. V času, ko je odsotnost edina prisotnost. V času, ko med nami velja za najbolj pametnega pameten telefon. V času, ko ti pravi prijatelj podari le še modro rokico z dvignjenim palcem. In tudi v času, ko je pojav mladostne kreativnosti lahko prej motnja kot pa korist togemu izobraževalnemu sistemu. Projekt 96 nastopajoči začnejo brez besed. Zamaknjeni v zaslone mobilnih naprav. Mladini na odru je takšen začetek pisan na kožo. Saj to je dandanes njihov lajf. Neomejen. Brez zvestobe. Itak. Zgodba skozi domiselne časovne preskoke prične dobivati smisel, ki si za pomembno prelomnico izbere leto 2004. Leto, ko se rodil Facebook. Kljub vzvratni vožnji skozi čas od tu dalje predstava potuje samo še naprej in navzgor. Rezultat je mjuzikl, ki obiskovalca impregnira večplastno. Poučna zgodba, ki si jo je ogledalo zavidljivo število velenjskih osnovnošolcev in srednješolcev, predstavlja le jagodo na vrhu projektne smetane. Bistvo postrežene sladice pa je mnogim očem skrito. Premišljen profesionalni pristop, sposobnost prepoznavanja mladostniških potencialov in velika mera tolerance. To so odlike dobrih mentorjev. Odlike, ki jih imajo le redki. Med njimi so še redkejši tisti, ki čutijo, da v takšnih primerih ne gre za polnjenje lastne sklede, ampak za poslanstvo, ki temelji na vključevanju mladine v obetavne ustvarjalne procese. In v glavah prav takšnih ljudi se je porodila ideja o Projektu 96. V mladih so znali spodbuditi željo po učenju, vaji in zajetnem številu nastopov, kar je najzahtevnejša faza znotraj projekta. Nepredvidljiva, včasih iskriva in obvladljiva le z veliko mero diplomacije. Takšni procesi so zažigalne vrvice mnogokrat prikritih potencialov, ki jih že od rane mladosti nosimo v sebi. Projekt 96 jih je prižgal precej. In prav zato lahko nauk njegove zgodbe uvrstimo med dobre iztočnice za začetek novega leta. Naj se iskri tudi v 2017!

* Projekt Glasbene šole Gvido in Gimnazije Slovenj Gradec / Idejna zasnova: Tomaž Pačnik in Maša Kolšek
Bojan Pavšek

 

- Bojan Pavšek, dne 22.12.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Tamara Goričanec - Žulji so... (37)
 2. Tequila - Deja vu (28)
 3. Nina Pušlar - Za naju (20)
 4. Marko Vozelj in... - Prevečkrat (8)
 5. Saša Lešnjek - Zaljubljena v... (2)
 6. The Woodlanders - Jutro (2)
 7. Amadea Begović - Svet v barvah (1)
 8. Gaja Prestor - Decembra (0)
 9. Mirna Reynolds - Makova polja (0)
 10. Simon Vadnjal - Bim bam bom (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Pink - A million dreams (6)
 2. Zaz - Que vendra (4)
 3. Lady Gaga - Always remember... (3)
 4. Calvin Harris... - Promises (2)
 5. Dean Lewis - Be alright (2)
 6. Little mix - Told you so (2)
 7. Mark Knopfler - Good on you soon (2)
 8. Nico Santos - Oh hello (2)
 9. Rita Ora &... - Summer love (2)
 10. Andrea Bocelli... - If only (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Slovenski zvoki - Vse okrog mene... (11)
 2. Ansambel Pogum - Novoletne želje (7)
 3. Jodel express - Oprosti božiček (1)
 4. Navihani muzikanti - Božič je (1)
 5. Power band - Rad bi bil tvoj... (1)
 6. Črna mačka - Dobri možje (0)
 7. Fantje izpod Lisce - Padal bo sneg (0)
 8. Gašperji - Snežna pravljica (0)
 9. Igor in Zlati... - Na božični večer (0)
 10. Mladi Belokranjci - Hej, Rudolf (0)
Podrobnosti

Glasbene želje