ON AIR

- Odpri v oknu

LJUBAVNICI SRCE OTKLJU

HIT DNEVA

 • Skupina

  Flirrt (7) Punca v belem

 • Skupina

  Šank Rock (1) Zabava

 • Skupina

  Mambo Kings (0) Balerina

PESEM TEDNA

23.06.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

ANDREJ ŠIFRER Kakšen dan

 1. ANDREJ ŠIFRER - Kakšen dan
 2. SAM SMITH - Baby, You make me crazy
 3. BOYZONE - I can dream

Projekti za jutri

Letos je moj najstarejši sin šel že drugič na taborjenje v Ribno. Seveda smo mu pisali. Babica celo vsak dan. Vendar smo naleteli na težavo, da v mestu nismo našli razglednice, takšne recimo ‘Pozdrav iz Velenja’. V nobeni trafiki, ne na pošti ne v Sparu …, hmmm nikjer. Kot da bi živeli na nekem ‘selu’ sredi nikjer. Našla sem jih na bolha.com, vendar so se žal prodajale le že napisane. Na TIC-u sem našla razglednice v obliki vetrnice, ki so bile opremljene tudi z brailovo pisavo, vendar na te vetrnice razen naslova in prilepljene znamke nisi mogel dopisati lepih pozdravov, sploh za nas, ki radi pišemo naravnost. V Velenju je tako zelo moderno delati stvari nekoliko drugače, vsi bi bili radi drugačni in delali malo drugače, a vendar ta hipokritska drugačnost v kontekstu razglednic pripelje le tja, da razglednic s popolnoma nekonvencionalno obliko nikjer nočejo prodajati razen na TIC-u, kjer so kot mastodonti zaklenjene v steklenih vitrinah. Pa boste rekli, kdo pa še danes pošilja razglednice, saj imamo sms-se in facebook. Ne boste verjeli, poštarji so rekli, da vsako leto raznosijo ogromno razglednic.
Pred kratkim mi je dober prijatelj pokazal zelo simpatičen projekt, ki je žal, kot mnogokateri izvedeni in plačani projekti s strani MOV, obležal v nekem temnem ‘projektnem’ predalu, kamor padejo projekti, ki so v nekem danem trenutku postali odvečni, nezanimivi ali celo zavrženi zaradi raznih subjektivnih kontekstov. Gre za zbirko razglednic s fotografijami krajevnih skupnosti iz zraka. Super stvar, vendar je bila izvedena v butični nakladi in tako čez leto ali dve pozabljena. In tako se dogaja z večino poskusov oz. t. i. promocijskih projektov, tako z brošurami, promocijskimi uporabnimi izdelki ali umetniškimi deli. Žal vse nekje obleži ali najde mesto v skorajda že zgodovinski vitrini. Denar pa puhti in seveda tudi še dragocenejši čas, ki ga pripravljavci navedenega namenijo tem ‘samisebinamen’ projektom.
Ali je resnično tako težko oblikovati pet različnih razglednic, opremljenih s fotografijo domačega kraja, ki jo posname lokalni vrhunski fotograf, to dati oblikovati lokalnemu oblikovalcu in stiskati h lokalnemu tiskarju in dati naprodaj na pošto, v Spar, po štacunah in trafikah. Pa ne zato, da bi kdorkoli kaj zaslužil (bognedaj) :), temveč zato, ker je Velenje peto največje mesto v Sloveniji in zato, ker se to spodobi. Mestni turizem in celo jezerska plaža; ne premoremo pa ene navadne razglednice, opremljene s ‘pozdrav iz Velenja’.
Ko sem kot naivna študentka prišla nazaj po študiju v Velenje, se mi je takrat zdelo, da se marsikaj tukaj resnično da in da skupine ljudi tukaj med sabo sodelujejo, imela sem nekakšen občutek sinergije, vendar danes po petnajstih letih, po pridobljenih izkušnjah in raznoraznih ‘dogodivščinah’ trdim drugače. Kaj, ko bi odprli tisti ‘projektni’ predal, preučili njegovo vsebino in odpihnili prah.
V prihodnje pa bi preden se na novo lotevamo izvedbe vedno novih in novih projektov razmislili o Sizifu in njegovem sporočilu za prihodnost. Ali se vam zdi smiselno, da zaposlenemu v javnem sektorju, ki prejema plačo in vse kar sodi zraven, damo izdelati pripravo več desetletnega pregleda nekih dejavnosti, potem le-ta to tri mesece pripravlja, se trudi, raziskuje in oblikuje izdelek, za katerega končno izvedbo se na žalost ne najde več sredstev. Zapravili smo trimesečno bruto plačo zaposlenega, tri mesece ustvarjalčevega časa, na koncu pa nismo zaključili projekta. Torej smo vrgli stran kar nekaj denarja. In to ni edini in osamljen primer, menim, da ima temačen ‘projektni’ predal kar globoko dno.
Ali se ustvarja in dela na kreativnih projektih le zato, da teče čas, da se na ocenjevanju razpisne dokumentacije na različnih razpisih dobi več pik, da so projektne dokumentacije debele, špehaste mape z neverjetno bogato vsebino pretekle dejavnosti, ki je v resnici sploh ni bilo?
S takšnim delovanjem mečemo pesek v oči samim sebi. Resnica pa je tudi ta, da se iz malih naredijo veliki … tako se takšen odnos, ki sem ga opisala na nedolžnih razglednicah razpotegne tudi na projekte, ki celotno družbo stanejo denarja, ugleda ali celo preživetja.
To soboto sem na bolšjem sejmu našla kar nekaj že napisanih razglednic ‘pozdrav iz Velenja’. Razglednice niso nič starokopitnega, to vedo v vsakem malo večjem mestu. Celo v Butalah, bi rekel F. Milčinski.
Pa lepo indijansko poletje vam želim. :)

- Nataša Tajnik Stupar, dne 15.09.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Bomb Shell - Bejbi (89)
 2. Bohem - Značaj (28)
 3. Zablujena... - Razvajena (do... (26)
 4. Alenka Godec - Zvezda (15)
 5. Čuki - Gremo na morje (13)
 6. Domen Kumer - Midva (8)
 7. Skupina Calypso - Monika (6)
 8. Lea Likar - Vsi vedo (4)
 9. Los ventilos - Bolj počasi (3)
 10. Nuša Rojs - Zanalašč (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Ed Sheeran - Candle in the wind (24)
 2. Alexander Rybak - That's how you... (6)
 3. Cesar Sampson - Nobody but you (5)
 4. Nicky Jam feat.... - Live it up (5)
 5. Selena Gomez - Back to you (5)
 6. Benjamin Ingrosso - Dance you off (4)
 7. Michael Sculte - You let me walk... (4)
 8. Pharrel... - Sangria wine (4)
 9. Bajaga i... - U sali lom (3)
 10. Netta - Toy (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Kraški kvintet - Mizar (125)
 2. Ansambel Zadetek - Si čisto znorela (57)
 3. Ansambel Glas - Saj že jutri (23)
 4. Ansambel Ideja - Slovenci smo... (22)
 5. Igor in Zlati... - Reci mi (19)
 6. Ansambel Norost - Na morje grem (1)
 7. Prleški kvintet - Pomlad se prebuja (1)
 8. Ansambel Livada - Moja dežela (0)
 9. Ansambel Okej - A se peljat... (0)
 10. Ansambel Utrip - Strah je votel (0)
Podrobnosti

Glasbene želje