ON AIR

- Odpri v oknu

MATEJ PRELEPA SOSEDA

HIT DNEVA

PESEM TEDNA

20.10.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Novi fosili & Darja Gajšek in Klapa Skala Ne budi me mati

 1. NOVI FOSILI & DARJA GAJšEK IN KLAPA SKALA - Ne budi me mati
 2. SKUPINA KATRCA & SKUPINA EROS - Moram zdaj it
 3. ROCK PARTYZANI - Ti si moj lover

Sir Zaha Hadid

V svetu arhitekture veljajo moška pravila in oblikovanje objektov ter pokrajine ostaja moški posel. Mačo posel. Le redke so ženske, ki se v tem svetu znajdejo in ga razumejo. Še redkejše so tiste, ki ga osvojijo in mu znajo tudi vladati. Če bi bila moški, bi imela pred imenom še plemiški naziv Sir.
Ena izmed takšnih je bila tudi Zaha Hadid. Kdo boste rekli? Zaha Hadid danes predstavlja vse, kar je ženskam uspelo doseči v tem večinoma moškem poklicu. In še več. Ženska, ki izvira iz arabskega sveta, rojena v Bagdadu v Iraku v družini premožnega industrialca, je premagala vse stereotipe, ki so jo nedvomno obdajali in s svojo vizijo ter domišljijo osvojila svet. Njene stavbe stojijo po celem svetu in so kultna zbirališča ljubiteljev nenavadne, v prihodnost zazrte arhitekture.
Sprva je študirala matematiko, a je kmalu prešla na arhitekturo in v Londonu med študijem srečala največje zvezde svojega časa. Rem Koolhas, Bernard Tschumi in drugi so nanjo vplivali in ji dajali motivacijo pri njenem nadaljevanju kariere. Z njimi je tudi delala v OMA (Office for Metropolitan Architecture) na Nizozemskem, vendar pa je kmalu zavila na svoje in v Londonu ustanovila lastno podjetje. Podjetje, ki je z leti uspešno realiziralo veliko stavb z njenim zaščitnim znakom, nenavadnimi oblikami, ki so se prelivale po objektu. Danes je to arhitekturni biro, ki zaposluje 400 ljudi in deluje po vsem svetu. 
Njena arhitekturna dela so vedno predmet ostrih polemik in imajo tako goreče podpornike kot goreče nasprotnike. Nikoli se ni ozirala na kontekst prostora ali bolje rečeno vedno si ga je razlagala zelo po svoje. V prostor je umeščala objekte nenavadnih oblik, dolgih linij, ki so se vile po objektu. Pravzaprav so njena dela nekako bolj kiparska kot arhitekturna. Čeprav je imela na svojem začetku nemalo problemov pri realizaciji svojih zamisli, je vztrajala in preko javnih naročil na koncu tudi uspela. Njen prvi preboj je pomenila razstava v New Yorku, kjer so bila na ogled dela na temo Dekonstruktivizem v arhitekturi. Čeprav je tedaj lahko pokazala le risbe, so bile le te popolnoma drugačne od trenutne arhitekture ter so takoj pritegnile pozornost javnosti. Vendar je preteklo še nekaj časa, da je lahko začela svojo vizijo udejanjati tudi v zgrajenih objektih. Ker sprva zasebnih investitorjev njena arhitektura ni zanimala, se je udeleževala javnih natečajev in šele preko njih prišla do prvih naročil in s tem do zgrajenih objektov. In kakšni objekti so to bili! Prav vsak njen objekt je prepoznaven kot njeno delo, je neodvisen ter da vsakemu opazovalcu misliti. Tako kot ona ni nikoli popuščala pri svojem delu, tako vas bodo tudi njene stavbe prevzele. Ali vam bodo takoj všeč ali pa se nanje ne boste nikoli navadili. Kažejo namreč na nenavaden arhitekturni jezik, za katerega se zdi, da mu je mestu šele nekje v daljni prihodnosti. Ob njenih stavbah tudi širša okolica in objekti v njej izgubljajo svoj pomen. Tako kot je Zaha bila zvezda arhitekture ter družabnih omrežij tako so njene stavbe zvezde med objekti. Postale so sinonim za z modnimi znamkami obseden svet. So same sebi najboljša reklama in se na okolico ne ozirajo preveč. Pred vrati njenega biroja se je po začetnem uspehu vila vrsta uspešnih ljudi, ki so si želeli sodelovanj z njo. Ni se ustavila le pri stavbah. Oblikovala je interjerje, obleke, čevlje, pohištvo in vsem vdahnila svoj nezmotljivi pečat. Danes je najbolj vidna predstavnica smeri v arhitekturi, ki jo imenujemo neo-futurizem.
 Za svoje delo je bila večkrat nagrajena in z leti je postala najbolj znana arhitektka. Bila je prva ženska, muslimanka, Arabka, ki je dobila arhitekturnega oskarja, Pritzkerjevo nagrado. Prejela je Stirlingovo nagrado in zlato medaljo RIBA. S statusom Poveljnice reda Britanskega imperija jo je nagradila tudi angleška kraljica.
Postala je simbol pogumne in odločne ženske, ki si ni pustila soliti pameti ter je zvesto sledila svojim vizijam. Mogoče je danes nerazumljena, a njena dela in prispevek k razvoju bivalnih okolij bo ovrednotil šele čas. Tako kot v ne tako davni preteklosti ljudje niso razumeli prvih arhitektov, ki so uporabljali beton in velike steklene površine, tako mogoče danes ne razumemo Zahe.
Novica o njeni prezgodnji smrti, ki je zaokrožila po arhitekturnem svetu, je bila šokantna. Kar malo neverjetno se je zdelo, da bi lahko umrla takšna močna ikona svetovne arhitekture. A Zahi je tudi z njeno smrtjo uspelo to, kar je uspešno počela vse svoje življenje. V trenutku svoje smrti je postala svetovna novica, ki je šokirala in obkrožila ves svet.
Vsaj eno izmed njenih del pa bo zanimivo tudi Slovencem. Naš letalni šampion Peter Prevc si je letos eno izmed svojih zmag priboril na letalni napravi, ki jo je prenovila prav Zaha Hadid. To je skakalnica Bergisel v Innsbrucku v Avstriji.

- Urban Novak, dne 07.04.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Tadeja Molan - Polje ljubezni (388)
 2. Edna - Pika pouka (260)
 3. Get back - Born on the road (134)
 4. Imperij - Žalostna (91)
 5. Kevin Koradin - Visoko (88)
 6. Ina Baš - Ko si bil le moj (63)
 7. Ditka - Srečanje (33)
 8. Maja Keuc - Naredi srce (11)
 9. Nude - Kakšen dan (9)
 10. Alex Volasko - Če pomlad... (5)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Black Coffe... - Drive (16)
 2. Maroon 5 - Girls like you (9)
 3. Sophie Ellis... - Love is you (8)
 4. Southern halo - I think too much (7)
 5. Annalisa feat.... - Un domani (5)
 6. Billy Lockett - My only soul (5)
 7. Jonas Blue... - Rise (5)
 8. Jovanotti - Viva la liberta (5)
 9. Leteči odred - Pošteno do kraja (3)
 10. Buđenje - Bolje ne ne ne (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Juhej - Pojem ti oče (672)
 2. Ansambel... - Ko se ljubezen... (562)
 3. Ansambel Zadetek - Domačija (71)
 4. Ansambel Boršt - Kot reka svobode (31)
 5. Skupina Gadi - Kokrat ti morm... (26)
 6. Ansambel Nemir - Jaz ne lažem (25)
 7. Modrijani - Huda ura rock... (7)
 8. Družina Sotošek... - Pridi v goste (3)
 9. Ansambel Blaža... - Ne bom si... (2)
 10. Ansambel Urok - Suhokranjke (2)
Podrobnosti

Glasbene želje