ON AIR

- Odpri v oknu

BILLY IDOL HOT IN THE CITY

HIT DNEVA

 • Skupina

  Flirrt (7) Punca v belem

 • Skupina

  Šank Rock (1) Zabava

 • Skupina

  Mambo Kings (0) Balerina

PESEM TEDNA

23.06.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

ANDREJ ŠIFRER Kakšen dan

 1. ANDREJ ŠIFRER - Kakšen dan
 2. SAM SMITH - Baby, You make me crazy
 3. BOYZONE - I can dream

'Master chef'

Ob jadranju po televizijskih kanalih je ob določenih urah prava invazija televizijskih oddaj o kuhanju in raznih 'master chef' tekmovanjih. Zadnjič sem začudena izvedela, da obstaja celo kanal, kjer se samo kuha in je štiriindvajset ur na dan na sporedu sama kuharija. Vsi samo kuhajo, non-stop. Seveda sem bila kot laična kuharska nizkocenovna gospodinja kar malo šokirana. Sestavine, ki se uporabljajo v teh t. i. televizijskih recepturah so čisto globalne, kjer na Madžarskem meseca januarja pečemo nemški schwarzwald z višnjami iz Čila.
Potem sem naletela na otroški 'master chef', kjer osemletniki pripravljajo menije v konkurenco Michelinovim zvezdicam. Majhni otroci, ki so doma vzgojeni za 'master chef'. Razmišljam, kakšne pravljice jim berejo njihovi starši; in potem je dobil zvezdico in srečno živel do konca svojih dni.
Revščina in splošno pomanjkanje, ki se je začelo dotikati tudi srednjega razreda in vsa ta medijska kuharija pač ne gre skupaj. Meni, ki je predstavljen v kateri izmed televizijskih oddaj, pogosto za štiričlansko družino presega proračun petdesetih evrov. Ali pa med poslušanjem Vala202 doniramo za Botrstvo, ob enem pa domišljijsko hranimo možgane s čudovitimi podobami profesionalno obdelanih fotografij menijev, sladic in sočnih steakov.
Pred leti je imel moj dobri prijatelj, fotograf, dosti naročil fotografiranja pripravljene hrane. Ne boste verjeli, najbolj pomembna je bila svetloba. Hrano, ki jo je fotografiral, je osvetljeval s toplo, rumeno svetlobo, da je vse skupaj delovalo zelo 'apetitlih'. Potem so prišle na vrsto vodne kapljice svežine, sploh na sadju in zelenjavi. In pa več urna obdelava v računalniških programih. Rezultat pa - zadovoljni kupec, ki se mu cedijo sline po tako vizualno prikazani hrani. In tudi 'master chef' deluje po podobnem principu. Kako zmanipulirati naše možgane k iskanju zadovoljitve v posebnem, izbranem, 'zdravem', lepem, modernem obroku, kjer je vse usklajeno. Usklajen pogrinjek, barvno usklajena kuharica, hrana v toplo hladnem kontrastu, prijetna glasba, eksotične sestavine, neverjetni okusi in včasih celo zelo neverjetne barve.
Kakšna pa je kuharska realnost slovenskih gospodinj? Lahko bi recimo naredili en slovenski 'master chef'. Kako v pol ure, ko prideš ves sesut iz službe, sčarati kosilo, ki naj bi bilo zdravo, okusno, da o usklajenosti barv (tako gospodinje kot evrov) sploh ne govorimo. Ali ni večja mojstrovina z minimalnimi sredstvi nahraniti petčlansko družino v sivem vsakdanu, ko slovenski gospodinji zmanjka idej za polurno kosilo iz lokalnih sestavin?
Ustvarjalci teh medijskih kuharskih podvigov živijo v vzporednem vesolju vsakdanjosti. Internet pa šiba te podobe bogate in sočno prehranjene ter vizualno skorigirane hrane po vsem svetu, od najrevnejših in najbolj skritih predelov, do predelov, kjer divjajo vojne in vremenske neugodnosti in kjer je hrana pogosto privilegij. Popačena podoba prehranjevalnih navad kapitalizma je vabljiva past, po drugi strani pa migracijsko vabilo po boljšem življenju, sploh v kontekstu sitosti v dobesednem pomenu.
Ko so medijska usta polna domoljubja, je tedenski 'master chef' globalen, meni pa sestavljen iz grškega tatziki-ja, japonskega sušija, maroškega kuskusa, sirskega humusa, brazilskih banan in vietnamskega soma. Solata? Italijanska. Pomaranče? Španske. Vino? Argentinsko.
Ne moremo ubežati globalizaciji, pa če se še tako trudimo. Ali ni bolje, da to dejstvo sprejmemo in se nehamo pretvarjati, da živimo na izoliranem otoku.
Slovenska gospodinja si bo zasadila vrt, šla k sosedu po savinjski želodec in ugasnila internet in TV 'master chef'.
Pa dober tek.

- Nataša Tajnik Stupar, dne 24.03.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Bomb Shell - Bejbi (89)
 2. Bohem - Značaj (28)
 3. Zablujena... - Razvajena (do... (26)
 4. Alenka Godec - Zvezda (15)
 5. Čuki - Gremo na morje (13)
 6. Domen Kumer - Midva (8)
 7. Skupina Calypso - Monika (6)
 8. Lea Likar - Vsi vedo (4)
 9. Los ventilos - Bolj počasi (3)
 10. Nuša Rojs - Zanalašč (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Ed Sheeran - Candle in the wind (24)
 2. Alexander Rybak - That's how you... (6)
 3. Cesar Sampson - Nobody but you (5)
 4. Nicky Jam feat.... - Live it up (5)
 5. Selena Gomez - Back to you (5)
 6. Benjamin Ingrosso - Dance you off (4)
 7. Michael Sculte - You let me walk... (4)
 8. Pharrel... - Sangria wine (4)
 9. Bajaga i... - U sali lom (3)
 10. Netta - Toy (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Kraški kvintet - Mizar (125)
 2. Ansambel Zadetek - Si čisto znorela (57)
 3. Ansambel Glas - Saj že jutri (23)
 4. Ansambel Ideja - Slovenci smo... (22)
 5. Igor in Zlati... - Reci mi (19)
 6. Ansambel Norost - Na morje grem (1)
 7. Prleški kvintet - Pomlad se prebuja (1)
 8. Ansambel Livada - Moja dežela (0)
 9. Ansambel Okej - A se peljat... (0)
 10. Ansambel Utrip - Strah je votel (0)
Podrobnosti

Glasbene želje