ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Aleksander Jež (2) Tebe ljubil bom vedno

 • Skupina

  Klapa Maslina (0) Mala tica

 • Skupina

  Demis Roussos (2) Goodbye my love goodbye

PESEM TEDNA

16.06.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Lidija Bačič Lille 3 minute

 1. LIDIJA BAčIč LILLE - 3 minute
 2. ČUKI - Gremo na morje
 3. TIL ČEH - Kar je v meni

Spet o beguncih?!

Kdaj to na glas poveste ali pa vsaj na to pomislite? Meni še ni »uspelo«. Nikakor ne morem na drugi strani videti ekonomskega migranta ali pa potencialnega terorista ... zgolj človeka. Kaj je narobe z menoj? Sistematizacija beguncev je iz dneva v dan bolj dorečena – ve se, kdo je kdo oziroma za koga nas sploh ne zanima, kdo je. Četudi ga s tem pošljemo nazaj v povojno, torej kaotično domače žarišče.
- Ne, vojna je predpogoj.
Samo več kot 700 milijonov nas je. V Evropi. In samo več kot 10 milijonov jih je zbežalo iz Sirije. A Evropski uniji je težava že milijon. Tudi tega ne razumem. Kako ne? Ta »stvar« - kot je begunce pred kratkim poimenoval starosta slovenske politike, kmet Ivan – je prav tako povsem deduktivno sklepajoča: Že en sam je preveč! Kajti ta »stvar« želi Evropo islamizirat. Evropo, ki temelji na krščanskih vrednotah!
- Na spoštovanju in sprejemanju raznolikosti, torej?
Se še spomnite, ko je prva Janševa vlada predsedovala Uniji, ravno je bilo leto medkulturnega dialoga. In v preteklih dneh njegovi strankarski kolegi stojijo, se smejijo, vzpodbujajo, skratka se družijo na shodih proti prihodu beguncev. Bili so celo prva stranka, ki je dojela daljnosežnost, torej nujnost Orbanove žice. Morda pa je prav to spodbodlo premierja, da je posnemal madžarskega kolega? Kajti tudi ta primer kaže primesi medkulturnega dialoga – oboji smo se na kulturen (beri: brez nasilja) način »rešili« beguncev.
- Kako pa je to zgledalo na mejnem prehodu Obrežje, lepo vas prosim ... Popolnoma nedostojno za neko državo v Evropski uniji. Ne, veliko bolj dostojno ravnanje slovenske vlade je, da se pohvali z zaprtjem balkanske poti. Ker nas je »rešila« pred begunci, ki so od sredine septembra razmišljali o posiljevanju naših žena, nam kradli kumare z naših vrtov, v naše kraje vpeljali mnogotere nalezljive bolezni tretjega sveta – vse to, da bi nam naposled vzeli še službe! Hm, spet ne razumem – kaj ni bila revščina že veliko prej, kaj ne tiči izvorni greh v privatizaciji, torej v prvi slovenski vladi, njen razmah v podeljevanju tajkunskih kreditov, torej v prvi Janševi vladi, veliki pok pa se je dokončno zgodil s spremembami socialne politike, torej s Pahorjevo vlado? In ko smo že pri vladi, mar ni zaradi nesposobnosti najmanj zadnjih štirih vlad v tujino odšlo na tisoče mladih, kar pomeni, da smo tudi Slovenci (v času begunske krize!) ekonomski migranti?
No, če že naštevam, še nekaj me bega – nepoznavanje zgodovine, čeprav smo se v šoli učili o islamu kot o pomembnem tvorcu tudi evropske zgodovine. Ali pa ta podoba izrednih vrhov, sej, konferenc, da bi razrešili begunsko vprašanje – mar ne spomni na konference, ki so v tridesetih letih prejšnjega stoletja potekale zaradi judovskega vprašanja? Fašizem ima najrazličnejše preobleke, nanj je treba biti nenehno pozoren, je dejal Umberto Eco.
Na svetu si vedno sam, ne glede na družino ali prijatelje. Sam se rodiš, sam to zemljo zapustiš. Sam brodiš skozi življenje, se soočaš z vzponi in s padci. Se dvigneš in greš naprej. A ne zmoreš vedno. Zato je nekaj najlepšega, če ti takrat nekdo poda roko. Da lahko zadihaš svež zrak. To je v bistvu tisto najbolj človeško v nas – pomagati sočloveku, ne glede na vse.
- Mi pa smo jih poslali nazaj proti morju, simbolu njihovega pogroma.

- Špela Kožar, dne 17.03.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Bomb Shell - Bejbi (85)
 2. Bohem - Značaj (27)
 3. Zablujena... - Razvajena (do... (25)
 4. Alenka Godec - Zvezda (13)
 5. Čuki - Gremo na morje (12)
 6. Domen Kumer - Midva (8)
 7. Skupina Calypso - Monika (6)
 8. Lea Likar - Vsi vedo (4)
 9. Los ventilos - Bolj počasi (3)
 10. Nuša Rojs - Zanalašč (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Ed Sheeran - Candle in the wind (23)
 2. Alexander Rybak - That's how you... (5)
 3. Cesar Sampson - Nobody but you (5)
 4. Nicky Jam feat.... - Live it up (5)
 5. Selena Gomez - Back to you (5)
 6. Benjamin Ingrosso - Dance you off (4)
 7. Michael Sculte - You let me walk... (4)
 8. Pharrel... - Sangria wine (4)
 9. Bajaga i... - U sali lom (3)
 10. Netta - Toy (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Kraški kvintet - Mizar (124)
 2. Ansambel Zadetek - Si čisto znorela (56)
 3. Ansambel Glas - Saj že jutri (22)
 4. Ansambel Ideja - Slovenci smo... (22)
 5. Igor in Zlati... - Reci mi (18)
 6. Ansambel Norost - Na morje grem (1)
 7. Prleški kvintet - Pomlad se prebuja (1)
 8. Ansambel Livada - Moja dežela (0)
 9. Ansambel Okej - A se peljat... (0)
 10. Ansambel Utrip - Strah je votel (0)
Podrobnosti

Glasbene želje