ON AIR

- Odpri v oknu

ZVITA FELTNA EDINA

HIT DNEVA

 • Skupina

  RUDI BUČAR (3) Greva naprej

 • Skupina

  FRENK NOVA (0) Leto

 • Skupina

  AVICII FEAT. RITA ORA (0) Lonely together

PESEM TEDNA

18.11.2017

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Marko Vozelj in Mojstri Ljubezen ni samo navada

 1. MARKO VOZELJ IN MOJSTRI - Ljubezen ni samo navada
 2. PARNI VALJAK - Vrijeme
 3. JENNIFER LOPEZ FEAT. WISIN - Amor amor amor

Gugalnica

Odpravim se raziskat, kako priti do mestnega igrišča. Tistega namreč, sredi katerega je davno tega stalo pravo letalo. Čez podhod, ki obljublja “kuhinjo bratskih narodov” (če nekaj takšnega v tistem podhodu zares obstaja, moram raziskati nekega dne v prihodnosti) za naju ni mogoče. Razen, če bi voziček nesla po štengah, med katerimi je položena nekakšna rampa za kolesa, ozka in strma, skratka, neuporabna. Nekdaj se je na igrišče prišlo tam, kjer danes stoji ne-več-tako nova avtobusna postaja z rumenimi stebri in krogci, ki se je ne bom nikoli navadila. Ko odprejo okna pisarn, se pljuča ubogih davčnih uslužbenk ne napolnijo ravno s po podrastju dišečim gozdnim zrakom.
Če sem že tu, grem še pogledat, ali lahko spijem kavo v kavarni ob bazenu. Ne morem. Sprehodim se okoli velike bele plastične tende, ki je prejšnje poletje verjetno pokrivala kafič. Piha. Za šotoriščem odkrijem nekaj kot pokopališče napol razcufanih barskih miz in stolčkov. Odpre se mi razgled na zakopan letni bazen. Skoraj sem že pozabila, seveda smo včasih imeli tudi letni bazen. Par avtomobilov je parkiranih na zakopanini, po kateri poplesuje črna plastična plahta. Melanholija me grabi.
Nič. Izgleda, da me bo pločnik mimo puhtečih avtobusov pripeljal do vhoda na igrišče. Zelo je ograjeno, najbrž je tako prav, svet je postal res nevaren. V oči mi pade prepoved opravljanja potrebe na igrišču. Res ni prijetno hoditi po dreku, kajne. In ljudi je potrebno na to opozoriti.
Joj, leta nisem prišla sem. Indijanske vasi ni več. So pa kakšna hecna nova igrala, kar je zelo v redu. Tistale petelinja glava s štirimi zibajočimi se avtomobilskimi gumami izgleda prav špasno. Po tistemle hribu smo se davno tega valjali, hehe … Joj, kako rada imam gugalnice in kako dolgo se že nisem gugala! Nekoč, ko bom velika, želim imeti gugalnico z zelo dolgimi štriki nad prepadom. Spodaj bo morje in razgled – horizont. Tista črta med vodo in zrakom, ki je v resnici ni … vajtapu, kajne?
Ob tejle gugalnici bom parkirala voziček, sonce sije in močan veter preganja posamezne vataste oblake. Le kaj me tako vleče na gugalnice, že od nekdaj? Je to občutek, najbližji letenju, ki sem ga začutila do sedaj? Veter, elementi, premiki … Telo je lahko, iz globine popka vznikne tisto sladkasto “unheimlich”, ki me celo preplavi. Saj je neopisljivo, občutenje, kot da sem z vsem eno, nič, in neskončnost, čuden mir in nemir obenem … Oblaček prekrije sonce in moja sončna očala mu nakodrane robove obarvajo v mavrice. Kako lep in pravljičen je svet, jaz napol letim, poleg mene pa v svojem črnem poršu spi novi človek, Novi Človek pravzaprav.
Nekaj v tej vesoljni harmoniji zavibrira, tujek kljune vanjo, na sebi začutim pogled. Ozrem se predse in nekaj deset korakov stran mlada ženska s prstom kaže name. Z moškim me gledata in se napol zgroženo, napol v posmehu nasmihata. Ne moreta nehat buljit. Veter piha v mojo smer, zato slišim vzklike čudenja in neodobravanja. “To pa še nisn vidla!?” Dodobra sta si me že ogledala, mene in moje prevratniško početje pa še kar ne moreta spustiti pogleda z mene. Oddaljujeta se in še čez ramo pogledujeta in zmajujeta z glavo. Ja, draga moja, zmešana baba se je znašla sredi velenjske idile. Verjetno česa takšnega res še nisi videla, verjetno ti nos nese tam nekje do Pesja in svet, ki zate obstaja in je sprejemljiv, se tam nekje tudi konča.
Takoj pomislim na dogodek izpred parih dni. Sedim v kinu in gledam krasen, ganljiv film. Za mano sedijo tri bitja ženskega spola, se na glas režijo goloti, izpuščajo neartikulirane krike in komentarje, ki bi jih le pogojno sprejel od kake hudo hormonske in primitivne najstnice. Tri bitja štejejo okoli petinštirideset let, groza me je. In jaz sem v tem mestu eksot, ki si pri teh letih in z otrokom (!!) dovoli nekaj tako ekscentričnega, kot je guganje na otroškem igrišču.

In odgugala se bosta drugam, bližje tisti črti, kjer se stikata morje in nebo …

- Kaja Avberšek, dne 11.02.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Brigita Šuler - Hvala ti za... (82)
 2. Zvita feltna - Edina (73)
 3. Flirrt - Punca v belem (65)
 4. Jackson - Podira se svet (51)
 5. Lamai - Spet te slišim (21)
 6. Mjav - A sem tvoja (6)
 7. Žiga Rustja - Kralj zelenega... (6)
 8. King Foo - 1000 besed (5)
 9. 6 Pack Čukur - Instabejb (4)
 10. Omar Naber - Moja (4)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Charlie Puth - How long (9)
 2. Onerepublic... - Rich love (7)
 3. Rod Stewart... - Do ya think i'm... (6)
 4. Sergej feat.... - Oči nikad ne stare (6)
 5. Rita Ora - Anywhere (5)
 6. Axwell &... - More than you know (4)
 7. Bryan Adams - Please stay (4)
 8. Leteči odred - Non stop (4)
 9. Mika - It's my house (4)
 10. Jonas Blue... - We could go back (3)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Mladi korenjaki - Očetovo darilo (67)
 2. Ansambel Spev - Krka sanjava (40)
 3. Sekstakord - Ne igraj se,... (25)
 4. Topliška pomlad - Nasprotja se... (16)
 5. Krimski lisjaki - Najin čas (9)
 6. Gregor Avsenik... - Spomin na Pariz (8)
 7. Ansambel Plus - Muzikant ni... (6)
 8. Ansambel Florjan - Dekleta in... (5)
 9. Ansambel Naveza - Ko bova poročena (5)
 10. Ansambel Vihar - Tebi verjela sem (4)
Podrobnosti

Glasbene želje