ON AIR

- Odpri v oknu

JUANES A DIOS LE PIDO

HIT DNEVA

PESEM TEDNA

13.10.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

ADI SMOLAR Preventiva

 1. ADI SMOLAR - Preventiva
 2. ISAAC PALMA - Dve besedi
 3. RITA ORA - Let you love me

Meje in ograje

Neizogibno je, da ne bi tekom celega življenja metaforično živeli v kletkah z bolj ali manj močnimi ograjami. Ko smo mladi, je ograja lesena, še ne povsem zakoličena: vse se zdi mogoče. Sploh med počitnicami je nemalo ur, dni, ko je poraba časa in izbira družbe bolj stvar domišljije in stopnje energije kot realnih omejitev. Mnoge ljubezenske zveze so (še) sproščeno neobvezujoče. Le nekatere so trdne, “resne” in zaprte.
V prepričanju skozi odraščanje izoblikovanih idealov o sorodnih dušah organsko pride do predanosti in zavezanosti partnerju. V tem primeru je zveza lahko blagodejno zatočišče, a hkrati tudi trdna kletka, v kateri je naenkrat čas obeh partnerjev, in dovoljena izbira družbe bolj jasno zamejena. Morda ne izrečeno, a na subtilni ravni je jasno, da se - vsaj v naši kulturi - od vstopa v zvezo dalje ne moreš več spoznavati in dlje časa družiti s komer koli. Ker si nekomu že predan, si oddan. Če želiš, da zveza funkcionira, se ji moraš tudi posvečati. Dan pa ima samo 24 ur. Nekje bolj, drugje manj vidno, si partnerji lastijo drug drugega. To se lahko stopnjuje s simbolnimi dejanji, kot je poroka ali kasneje družina, ki je, ob vsej svoji lepoti, tudi postavitev v še bolj jekleno kletko. Morda res ne onemogoča, da bi povsem spremenili svoje življenje, vsekakor pa to otežuje - odločitev o razvezi ali aferi prinaša preveč nevšečnosti in bolečine bližnjim. Vendar v svetu ideologije izbire, želja po uspehu in veri v svobodo ter srečo kot najvišjih idealih bivanja, nove generacije pogosteje podirajo ograje svojih kletk. V želji po življenju, novem zraku in strahu pred obžalovanjem v kasnejši starosti se odločijo za pobeg.
Nekateri bodo rekli, da so naraščanje ločitev, nepripravljenost na dolgoročno ustalitev z enim partnerjem in serijska monogamija zgolj posledica hitrega tempa življenja. Samoumevni del kapitalistične družbe, kjer so tudi odnosi samo potrošno blago, ki ga vsake toliko časa zamenjamo. Vendar gre pri tem tudi za to, da družba ne prevprašuje vrednot in prepričanj, ki oblikujejo funkcionalno zvezo. Ali je denimo smiselno živeti v prepričanju, da imaš lahko rad samo enega človeka? Oziroma da podreš več let grajen dom, ker se zaiskri še s kom?
Sprememb razmišljanja okoli teh vprašanj gotovo v družbi še lep čas ne bo. Zahtevale bi preveč dela. Sistematično dolgoletno bi bilo treba delati na uničevanju ljubosumja, zamer in jeze, ki ga slednje podpihuje. Tako kot samoumevno sprejemamo, da izdaji ali prevari sledi razveza, sovraštvo in druga negativna čustva ter posledice.
Morda bi se, če bi se širše v družbi odvijalo razmišljanje o smiselnosti naših pravil glede ograjevanja in omejevanja, končal kakšen zakon manj. Ali se vsaj končal manj sovražno. Ni nekaj najbolj tragičnega ravno to, da se človeka, ki sta leta živela v blaginji in predanosti, spremenita v sovražnika, ki se ne moreta niti videti?
Za zdaj pod diktatom Hollywoodskih filmov, pop kulture in religije požiramo samoumevnost zgodbe o “enem pravem” in sreči do konca dni. Tam so pravila na videz jasna, prihodnost predvidljiva. Ljudje pa po naravi hrepenijo po predvidljivosti, ker ta prinaša določeno varnost in mir. A ljudje so nepredvidljivi, čustva neobvladljiva in tako je pogosto neizogibno, da se obljuba biti skupaj v dobrem in v slabem podre. Kot v knjigi Oscarja Wilda - Idealni soprog, svoji ženi pove eden izmed junakov, potem ko ga ta obtoži izdaje, zaradi prikrivanja grehov iz mladosti: “Vse ženske delajo napako, da idealizirajo moške. S tem ne dosežejo nič drugega, kot da ustvarjajo imaginarne idole.” A bolj zanimiva in težje uresničljiva je njegova naslednja misel: “Ljudje ljubezni ne potrebujejo, ko so na videz popolni, temveč ko so nepopolni. Ko smo ranjeni zaradi lastnih napak ali dela drugih, takrat se mora prava ljubezen izkazati kot tolažba in zdravilo. Kakšna je sicer sploh njena vrednost?”

- Tjaša Zajc, dne 04.02.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Tadeja Molan - Polje ljubezni (345)
 2. Edna - Pika pouka (254)
 3. Get back - Born on the road (102)
 4. Imperij - Žalostna (79)
 5. Kevin Koradin - Visoko (66)
 6. Ina Baš - Ko si bil le moj (53)
 7. Ditka - Srečanje (24)
 8. Maja Keuc - Naredi srce (8)
 9. Nude - Kakšen dan (8)
 10. Alex Volasko - Če pomlad... (4)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Black Coffe... - Drive (14)
 2. Maroon 5 - Girls like you (9)
 3. Sophie Ellis... - Love is you (7)
 4. Jovanotti - Viva la liberta (4)
 5. Southern halo - I think too much (4)
 6. Annalisa feat.... - Un domani (3)
 7. Billy Lockett - My only soul (3)
 8. Jonas Blue... - Rise (3)
 9. Leteči odred - Pošteno do kraja (2)
 10. Buđenje - Bolje ne ne ne (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Juhej - Pojem ti oče (570)
 2. Ansambel... - Ko se ljubezen... (485)
 3. Ansambel Zadetek - Domačija (53)
 4. Ansambel Nemir - Jaz ne lažem (18)
 5. Skupina Gadi - Kokrat ti morm... (18)
 6. Ansambel Boršt - Kot reka svobode (15)
 7. Modrijani - Huda ura rock... (6)
 8. Družina Sotošek... - Pridi v goste (3)
 9. Ansambel Urok - Suhokranjke (2)
 10. Ansambel Blaža... - Ne bom si... (1)
Podrobnosti

Glasbene želje