ON AIR

- Odpri v oknu

U2 & KYGO YOU'RE THE BEST THING ABOUT ME (U2 VS. KYGO)

HIT DNEVA

 • Skupina

  Flirrt (7) Punca v belem

 • Skupina

  Šank Rock (1) Zabava

 • Skupina

  Mambo Kings (0) Balerina

PESEM TEDNA

23.06.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

ANDREJ ŠIFRER Kakšen dan

 1. ANDREJ ŠIFRER - Kakšen dan
 2. SAM SMITH - Baby, You make me crazy
 3. BOYZONE - I can dream

O jamranju in tarnanju

Včasih je prav prijetno jamrati. Takole, če rečeš sam sebi, joj, kako hudo je. Ali, če si zapoješ tisto »joj, kok sem jaz danes utrujen«. Včasih to počnem sam, avtogeno, samo-terapevtsko, dvakrat, trikrat si zajamram sam sebi v brk, pa je hitro bolje. Ta terapija deluje seveda samo takrat, ko za pravo, resno tarnanje in jamranje ni pomembnih vzrokov. Oboje je patologija vsakdana in urbano-pobalinska meditacija.
Ko si je te dni premier namislil bodrilni zapis, da je pač on tisti, ki kot Slovenec ne jamra, ampak išče rešitve, ga je napadala skoraj vsa Slovenija. Nekateri so bili šokirani, drugi cinični, nekateri lucidno-smešni, a vsesplošni konsenz je bil, da si premier kakšne spodobne države česa takšnega ne bi smel privoščiti. S čimer se lahko samo strinjam, Cerarjev napis je obupna poteza politika, za katerega se zdi, da niti sam več ne verjame, da je tisto, kar počne, prav.
Tu, pri njegovih osebnostih lastnostih in nepremišljeni propagandni potezi, pa bi se moralo vse končati. Slovenija ima neizkušenega premierja, ki ga včasih potegne v novo duhovnost. "So what," bi egotripsko bleknil eden izmed njegovih predhodnikov, kakšen pred njim pa modro dodal, da nikoli ne bomo največji, lahko pa smo le najboljši. Nekateri politiki imajo pozitivne lastnosti, še več pa jih ima slabe. A na koncu bi moralo šteti samo tisto, kar so opravili, ali vsaj tisto, za kar se zdi, da so. Ne pa njihova obleka, njihova žena in ljubice, njihove modre oče ali tigrasti vzorec na tesno oprijetem kostimu. Morda sem naiven, vem, da v politiki šteje bolj stas, a iluzij o racionalnem volivcu si ne pustim vzeti.
V nečem pa ima nespretni premier vseeno prav. Slovenci - namenoma generaliziram, ta antiintelektualistična retorika je vseprisotna - že nekaj let nismo z ničimer zadovoljni. Želimo si novih obrazov, pa smo razočarani, ker ne obvladajo osnovnih cehovskih pravil političnega poklica. Trdimo, da so vsi isti, četudi ne poznamo niti njihovih imen, še manj to, kar počno. Lepodušniško si želimo moralnih politikov, obsojamo vsako njihovo napako in jih v imenu boljše družbe postavljamo na sramotilni steber, četudi sami delamo podobno kot oni. Narobe je, kadar ima kakšna ministrica gospodinjsko pomočnico in jo plačuje na roko, hkrati pa nam znanec, ki je avtomehanik, že leta popravlja avtomobil. Narobe je, kadar si minister izplača dodatke, do katerih ni upravičen, hkrati pa si sami, tisti, ki to lahko, izmišljamo kilometrine, stroške dela in kot samostojni podjetniki goljufamo državo. Ne pravim, da lahko politiki kršijo zakonodajo, pravim le, da je moralistični pogrom, ki ga doživijo tisti, ki so na oblasti, velikokrat le zrcalo naših malih življenj. Problem ministra za finance niso njegovi dodatki, oditi bi moral zaradi politike, ki jo vodi. Za lepimi številkami o gospodarski rasti se skrivajo slabe politične odločitve, nasilna privatizacija, privilegiranje bogatih, slovo od davka na premoženje (kar v Sloveniji pomeni davek na nepremičnine) …
Najlažje je biti negativec, tudi v novinarstvu, najlažje je iskati napake in kritizirati dejanja. Seveda jih je treba, politiki brez nadzora živijo v družbi deželi kimavcev, a nekaj je kritika, drugo kritizerstvo, nekaj je skepsa, drugo cinizem. Kritizira lahko vsakdo, najlaže pa kritizira tisti, ki je brez vsakršnega znanja. Najlažje je reči, moj glas nič ne šteje in ostati doma. Najlažje je ne voliti, najlažje se je smejati politikom, ne da bi pomisli, zakaj so smešni, kako to počnejo in kako bi lahko bilo boljše.
Kdo je že postavil to vlado, ki kar naenkrat ni dobra? Tistih 300.000 ljudi, ki so volili Mira Cerarja, ali tistih 800.000, ki so ostali doma. Tako kot cinizem ne more biti upor zoper oblast, tudi molk ni prava izbira. Življenje brez alternative hitro postane sivo.

- Jure Trampuš, dne 28.01.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Bomb Shell - Bejbi (89)
 2. Bohem - Značaj (28)
 3. Zablujena... - Razvajena (do... (26)
 4. Alenka Godec - Zvezda (15)
 5. Čuki - Gremo na morje (13)
 6. Domen Kumer - Midva (8)
 7. Skupina Calypso - Monika (6)
 8. Lea Likar - Vsi vedo (4)
 9. Los ventilos - Bolj počasi (3)
 10. Nuša Rojs - Zanalašč (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Ed Sheeran - Candle in the wind (24)
 2. Alexander Rybak - That's how you... (6)
 3. Cesar Sampson - Nobody but you (5)
 4. Nicky Jam feat.... - Live it up (5)
 5. Selena Gomez - Back to you (5)
 6. Benjamin Ingrosso - Dance you off (4)
 7. Michael Sculte - You let me walk... (4)
 8. Pharrel... - Sangria wine (4)
 9. Bajaga i... - U sali lom (3)
 10. Netta - Toy (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Kraški kvintet - Mizar (125)
 2. Ansambel Zadetek - Si čisto znorela (57)
 3. Ansambel Glas - Saj že jutri (23)
 4. Ansambel Ideja - Slovenci smo... (22)
 5. Igor in Zlati... - Reci mi (19)
 6. Ansambel Norost - Na morje grem (1)
 7. Prleški kvintet - Pomlad se prebuja (1)
 8. Ansambel Livada - Moja dežela (0)
 9. Ansambel Okej - A se peljat... (0)
 10. Ansambel Utrip - Strah je votel (0)
Podrobnosti

Glasbene želje