ON AIR

- Odpri v oknu

2 FUNKY YOU JUST THINK ABOUT YOURSELF

HIT DNEVA

 • Skupina

  ALEX VOLASKO (7) Če pomlad nikoli več ne pride

 • Skupina

  TONY CETINSKI (5) Ja ne znam nikog bolje od tebe

 • Skupina

  DUA LIPA (1) Want to

PESEM TEDNA

22.09.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Danijela in Jole Na granici

 1. DANIJELA IN JOLE - Na granici
 2. NUDE - Kakšen dan
 3. DAN BALAN FEAT. MARLEY WATERS - Numa numa 2

O jamranju in tarnanju

Včasih je prav prijetno jamrati. Takole, če rečeš sam sebi, joj, kako hudo je. Ali, če si zapoješ tisto »joj, kok sem jaz danes utrujen«. Včasih to počnem sam, avtogeno, samo-terapevtsko, dvakrat, trikrat si zajamram sam sebi v brk, pa je hitro bolje. Ta terapija deluje seveda samo takrat, ko za pravo, resno tarnanje in jamranje ni pomembnih vzrokov. Oboje je patologija vsakdana in urbano-pobalinska meditacija.
Ko si je te dni premier namislil bodrilni zapis, da je pač on tisti, ki kot Slovenec ne jamra, ampak išče rešitve, ga je napadala skoraj vsa Slovenija. Nekateri so bili šokirani, drugi cinični, nekateri lucidno-smešni, a vsesplošni konsenz je bil, da si premier kakšne spodobne države česa takšnega ne bi smel privoščiti. S čimer se lahko samo strinjam, Cerarjev napis je obupna poteza politika, za katerega se zdi, da niti sam več ne verjame, da je tisto, kar počne, prav.
Tu, pri njegovih osebnostih lastnostih in nepremišljeni propagandni potezi, pa bi se moralo vse končati. Slovenija ima neizkušenega premierja, ki ga včasih potegne v novo duhovnost. "So what," bi egotripsko bleknil eden izmed njegovih predhodnikov, kakšen pred njim pa modro dodal, da nikoli ne bomo največji, lahko pa smo le najboljši. Nekateri politiki imajo pozitivne lastnosti, še več pa jih ima slabe. A na koncu bi moralo šteti samo tisto, kar so opravili, ali vsaj tisto, za kar se zdi, da so. Ne pa njihova obleka, njihova žena in ljubice, njihove modre oče ali tigrasti vzorec na tesno oprijetem kostimu. Morda sem naiven, vem, da v politiki šteje bolj stas, a iluzij o racionalnem volivcu si ne pustim vzeti.
V nečem pa ima nespretni premier vseeno prav. Slovenci - namenoma generaliziram, ta antiintelektualistična retorika je vseprisotna - že nekaj let nismo z ničimer zadovoljni. Želimo si novih obrazov, pa smo razočarani, ker ne obvladajo osnovnih cehovskih pravil političnega poklica. Trdimo, da so vsi isti, četudi ne poznamo niti njihovih imen, še manj to, kar počno. Lepodušniško si želimo moralnih politikov, obsojamo vsako njihovo napako in jih v imenu boljše družbe postavljamo na sramotilni steber, četudi sami delamo podobno kot oni. Narobe je, kadar ima kakšna ministrica gospodinjsko pomočnico in jo plačuje na roko, hkrati pa nam znanec, ki je avtomehanik, že leta popravlja avtomobil. Narobe je, kadar si minister izplača dodatke, do katerih ni upravičen, hkrati pa si sami, tisti, ki to lahko, izmišljamo kilometrine, stroške dela in kot samostojni podjetniki goljufamo državo. Ne pravim, da lahko politiki kršijo zakonodajo, pravim le, da je moralistični pogrom, ki ga doživijo tisti, ki so na oblasti, velikokrat le zrcalo naših malih življenj. Problem ministra za finance niso njegovi dodatki, oditi bi moral zaradi politike, ki jo vodi. Za lepimi številkami o gospodarski rasti se skrivajo slabe politične odločitve, nasilna privatizacija, privilegiranje bogatih, slovo od davka na premoženje (kar v Sloveniji pomeni davek na nepremičnine) …
Najlažje je biti negativec, tudi v novinarstvu, najlažje je iskati napake in kritizirati dejanja. Seveda jih je treba, politiki brez nadzora živijo v družbi deželi kimavcev, a nekaj je kritika, drugo kritizerstvo, nekaj je skepsa, drugo cinizem. Kritizira lahko vsakdo, najlaže pa kritizira tisti, ki je brez vsakršnega znanja. Najlažje je reči, moj glas nič ne šteje in ostati doma. Najlažje je ne voliti, najlažje se je smejati politikom, ne da bi pomisli, zakaj so smešni, kako to počnejo in kako bi lahko bilo boljše.
Kdo je že postavil to vlado, ki kar naenkrat ni dobra? Tistih 300.000 ljudi, ki so volili Mira Cerarja, ali tistih 800.000, ki so ostali doma. Tako kot cinizem ne more biti upor zoper oblast, tudi molk ni prava izbira. Življenje brez alternative hitro postane sivo.

- Jure Trampuš, dne 28.01.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Emkej - Avgusta (563)
 2. Ethnotrip - Kaplja rose (452)
 3. Anabel - Klic stran (225)
 4. Weekend band - Sanjam (192)
 5. Trio Vivere - Vivere (122)
 6. Proteus - Novo jutro (98)
 7. Gedore - Da pozabiva (41)
 8. Trium - Upati zaman (35)
 9. Siddharta - A.M.L.P. (11)
 10. Nipke - Če ne boš probu (5)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Elle King - Shame (9)
 2. KT Tunstall - The river (7)
 3. Clean Bandit... - Solo (6)
 4. Boy George... - Let somebody... (5)
 5. Fais - Know you better (5)
 6. LSD feat. Sia,... - Thunderclouds (5)
 7. Boyzone - Because (4)
 8. Cher - Gimme, gimme,... (4)
 9. Lenny Kravitz - 5 more day's... (4)
 10. Sergej Cetković - Ako te zaboravim (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Pvaninski abuhi - V Naročju topline (111)
 2. SOS kvintet - Rad me imaš (56)
 3. Gadi - Enkrat ti morm... (27)
 4. Vražji muzikanti - Ena in edina (18)
 5. Lojtrca - Dekle muzikanta (17)
 6. Naveza - Če želiš (3)
 7. Ansambel Dar - Kako lepo je (1)
 8. Fantje izpod Lisce - Halo poletje (1)
 9. Lunca - Verjemi vase (1)
 10. Poet - Prav lep večer (1)
Podrobnosti

Glasbene želje