ON AIR

- Odpri v oknu

STING & SHAGGY DON

HIT DNEVA

 • Skupina

  Phil Collins (3) One more night

 • Skupina

  Elvis Jackson (4) Window

 • Skupina

  Gibonni (5) Mirakul

PESEM TEDNA

17.02.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Natalija Verboten Del mojega srca

 1. NATALIJA VERBOTEN - Del mojega srca
 2. ZVITA FELTNA - V dobrem starem Piranu
 3. MIA ŽNIDARIč - Zabavaj se

Alejandro Aravena

Nenavaden naslov boste rekli. Dobro, Alejandro Aravena je arhitekt. Letošnji dobitnik arhitekturnih oskarjev, t. i. Pritzkerjeve nagrade. In ko enkrat dobite Pritzkerja veste, da ste na vrhu.
Nagrado Pritzker podeljuje fundacija Hyatt za posebne dosežke na področju arhitekture in so jo v letu 2016 podelili 41 zapored. Nagrado so si zamislili v družini Pritzker leta 1979. Od takrat jo letno podeljujejo arhitektu ali arhitektom, ki v svojih delih vseskozi izkazujejo pomemben prispevek človeštvu in grajenemu okolju. Vrsta uglednih arhitektov jo je tekom teh 41 let dobilo za svoje delo in uspešne izvedbe pomembnih arhitekturnih projektov. Letošnji nagrajenec je eden izmed redkih nagrajencev, ki s svojim delom odstopa od zvezdniške arhitekture nagrajevane v preteklih letih.
Zakaj je torej potrebno napisati besedo ali dve o njem? Iz več razlogov. Najprej zaradi njegovega dela. Po narodnosti Čilenec, rojen, izobražen in delujoč v Čilu. Kar pomeni, da je nagrada romala v Južno Ameriko, ki le redko zaslovi kot zibelka dobre arhitekture. Človek, ki se svojih nalog loteva odgovorno in z distance, ki je za arhitekte nenavadna. Verjame, da je treba snovanje prostora razumeti širše in pri njegovem oblikovanju vedno vsaj začeti iz sodelovanja z ljudmi, ki bodo te prostore, objekte uporabljali. Posledično so njegovi posegi skromni, razumljivi, družbeno odgovorni, velikokrat poceni in ne nazadnje lepi. Njegova arhitektura niso dizajnerski spomeniki samemu sebi, ampak so premišljene celote, ki pomagajo vzpostavljati red v prostoru. S premišljenimi in zadržanimi koraki ter svežino uporabljenih idej ga je mogoče smatrati za nasprotni pol zvezdniških imen arhitekture. S pomočjo svojega podjetja Elemental v sodelovanju s katoliško univerzo v Čilu in največjim čilskim naftnim podjetjem gradi objekte v ZDA, Mehiki, na Kitajskem in v Švici.
Potem ko je Čile leta 2010 prizadel močan potres in nato še cunami je Aravena uspel s pomočjo Elementala in na povabilo oblasti ponovno zgraditi v potresu in cunamiju uničeno mesto Constitucion. Postavil je nov tip socialne hiše in jo poimenoval »Polovico dobre hiše«. Upoštevajoč dejstvo, da posamezna družina zmore prispevati le 7000 dolarjev za gradnjo, je postavil zanimiv sistem znotraj katerega je del hiše že zgrajen preostali prostor pa je na voljo uporabniku. Skladno s prioritetami si ga lahko kasneje dogradi ter tako zviša vrednost svoje nepremičnine. 
Vir: Retown.com, »Half a good house«
Izhajajoč iz svojega pristopa k problemom sodobnih mest je zanimivo njegovo mišljenje glede naraščanja mest in priseljevanja ljudi v mesta. Ljudje bodo namreč v mesta prihajali ne glede na to ali se bomo z njihovimi težavami ubadali ali ne. Vprašanje je le, ali bodo živeli v urejenih skupnostih, ali pa bodo njihovi bivalni problemi neznosni. Torej je potrebno probleme mest jemati kot izziv ne pa kot oviro pri ustvarjanju kvalitetnih bivalnih pogojev. Usmerjati raje kot se upirati, bi lahko rekli.
In kaj ima Aravena opraviti z Velenjem? Nič. Vsak neposredno ne. Posredno pa veliko, zelo veliko. Četudi se zdi, da je Velenje urejeno mesto, ki nima nič skupnega z delom omenjenega arhitekta, temu ni tako. Pravzaprav je nenavadno, da v tako urejenem okolju nismo pripravljeni na drugačno gradnjo, na gradnjo, ki bi zajemala svoj zagon iz problemov, ki jih mesto ima. Razpršena individualna gradnja, kronično pomanjkanje prostora za gradnjo novih objektov, skoraj popolna odsotnost novih stanovanj za mlade družine, ujetost v tradicionalne oblike gradenj, pomanjkanje alternativnih oblik bivanja ter ne nazadnje strah pred zaprtjem industrijskih gigantov, ki danes dajejo mestu in dolini kruh so le nekateri izmed izzivov, s katerim se ali pa bi se moralo Velenje soočati.
Znotraj naštetega pa so lepe priložnosti za razvoj novih strategij in načinov gradnje. In tukaj bi vsekakor veljalo prisluhniti ljudem, kot so Aravena, ki govorijo o novih strategijah snovanja mest in pri tem delujejo v okolju, ki je siromašnejše kot je naše. Ker je Aravena direktor letošnjega Arhitekturnega bienala v Benetkah bo nedvomno zanimivo videti, kaj bo pod njegovim vodstvom pokazal arhitekturni svet. Če utegnete, vabljeni v Benetke!

- Urban Novak, dne 21.01.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Flora & Paris - Brez tebe (147)
 2. Tamara Goričanec - Kič (104)
 3. Pop Design - Norcu podoben (50)
 4. Kevin Koradin - Spomni se (40)
 5. Nino - Nekaj je na tebi (34)
 6. Nastja Gabor - To je življenje (30)
 7. Big Foot Mama - Sanja se ti ne (10)
 8. Oto Pestner - Moji metulji (7)
 9. Matematika... - Napačen čas (6)
 10. Challe Salle - Gud vajb (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lost... - Crazy (14)
 2. Toto - Spanish sea (12)
 3. S.A.R.S. - Živim na Balkanu (10)
 4. Nico Santos - Rooftop (7)
 5. Mia - Kiša (4)
 6. Cnco - Mamita (3)
 7. Flying decibels - The road (3)
 8. Offenbach vs.... - Katchi (3)
 9. Shed Seven - People will talk (2)
 10. Zak Abel - All i ever do (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Unikat - Kaj pa ti (36)
 2. Ansambel Spev - Za muziko bi... (17)
 3. Gregor Avsenik... - Spomin na Pariz (2)
 4. Ansambel Mladi... - Slikar (1)
 5. Ansambel Šepet - Ti znaš (1)
 6. Slovenski zvoki - Včasih ljubezen... (1)
 7. Ansambel Blaža... - Sanjam (0)
 8. Ansambel Naveza - Ko bova poročena (0)
 9. Ansambel Pogum - Spomini (0)
 10. Modrijani in... - Hočem le tebe (0)
Podrobnosti

Glasbene želje