ON AIR

- Odpri v oknu

MIRAN RUDAN STRAST IN LJUBEZEN

HIT DNEVA

 • Skupina

  Jelena Rozga (0) Moderna žena

 • Skupina

  Jan Plestenjak (0) Stara dobra

 • Skupina

  Mambo Kings (0) Romeo in Julija

PESEM TEDNA

17.03.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Neda Ukraden Kao vino i gitara

 1. NEDA UKRADEN - Kao vino i gitara
 2. NUšA DERENDA - Usojena
 3. ORLEK - Predvolilni boj na vasi

Čaka te pošta

Tako. Pa smo ga poslali v zgodovino. Dvatisočpetnajstega po novem štetju. Odločitev, v kakšno embalažo ste ga odeli, preden je romal prijateljevat z že minulimi zemeljskimi leti, je verjetno trajala natanko 365 dni. Verjamem, da mu je vsakdo na podlagi lastnih doživetij pripel karakter, po katerem se ga bo spominjal. O dolgotrajnosti spomina nanj je v tem trenutku še težko govoriti, saj bo odvisen od mnogih dejavnikov, ki so in še bodo krojili naša življenja. Ob takšnih prelomnicah se skladno z vljudnostno retoriko spodobi izražati v obliki voščil. Prevladuje izmenjava klišejev, ki želje po še naprej ugodnem bivanju na našem planetu podkrepijo z zdravjem, osebno srečo in različnimi uspehi na tem ali onem področju. Način, kako dejansko posredovati voščilo, se že od pamtiveka dalje spreminja glede na opcije, ki so na voljo. Starejši generaciji je poleg objema, začinjenega s stiskom roke, blizu predvsem pisna oblika voščil, ki prepotujejo pogosto zavidljivo kilometrino, preden jih naslovniki dobijo v roke. Srednje in mlajše generacije so čas in ceno potovanja zmanjšale z uporabo digitalnih tehnologij. Na žalost pa ima binarni sistem (vsaj zaenkrat) velike omejitve pri izražanju čustev, s katerimi, kot pošiljatelji poskušamo oplemenititi naše mail-post-msg-sms-mms-twit-fb-blog-... misli. Energijski naboji so v digitalnem svetu na veliki preizkušnji, saj jim le-ta izsesa emocije in pošilja dalje samo še medle elektronske skelete, ki večkrat delujejo celo kot vsiljena/nezaželena pošta. In voščila pri tem niso nobena izjema. Temu primeren je tudi naš odziv nanje. Brzinski. Površinski. Še posebej v veselem decembru, ko je e-kvantiteta pred e-kvaliteto. V nasprotju z digitalnim pa uporaba klasične pošte izpostavlja množico podrobnosti, ki jih voščila vsebujejo. Najsi gre za unikatnost prostoročne pisave, patino ožigosane znamke, ročno izrezljane okraske, nenavadno obliko in tip papirja ali pa, glede na karakter naslovnika, primerno likovno podobo voščilnice iz trgovine.
Ko so pisemska voščila godna za potovanje, je čas, da jih na svoje servisne poti umesti (predvsem) pošta Slovenije. Nekdanji jugoslovanski PTT* se je iz prvotne zasnove, ki je delovala kot organizirana uprava za prenos sporočil in pošiljk, do današnjega časa dodobra spremenil. In to tako radikalno, da mu zgodovinsko izoblikovana smer delovanja že pošteno bledi. V prostorih, namenjenih obiskovalcem, sedaj dominira kraljestvo sladkornih priboljškov, instantnih srečk, ročnih ur z japonskim mehanizmom, detektorjev alkoliziranosti in še ogromno tist'ga in un'ga, ki nima več nobene zveze s kuvertami in paketi v naših rokah, ko čakamo pred šalterjem. Zavedam se, da tržna strategija pošte očitno hlasta po finančnih inspiracijah, skladnih z gospodarsko-družbeno ureditvijo, v kateri živimo. Utirja se v smer maksimalnega izkoristka uporabnika poštnih storitev, ki se mu s prikritimi impulzi namiguje, da je poleg nakupa poštne znamke ravno pravšnji čas še za kakšno nepotrebno dobrino. Za trenutek odsotna zbranost ali pa naivnost obiskovalca ter nekaj evrov viška v žepu in namen je dosežen. S tem se osnovno poslanstvo pošte (prenos sporočil in paketov) izgublja v megli kapitalističnega svaštarjenja. Da pa je odmik še toliko bolj morbiden, se je sistematizacija sprejemanja, sortiranja ter transportiranja pošte tako avtomatizirala, da je uspešnost oddaje pošiljk nenavadnih oblik ali dimenzij pogosto pod vprašajem. Kreativnost pošiljatelja je v takšnih primerih večkrat na preizkušnji, saj mora ugoditi togim poštnim standardom. S tem se poštne storitve od prvotnega posluha za želje in potrebe uporabnikov v vse večji meri selijo na področje sterilne unificiranosti. Na srečo to ne velja za mnoge poštne uslužbence, ki nas kljub temu razveseljujejo tudi takrat, ko bi naše želje sistem nad njimi že zavrnil. Iz tega razloga želim, da tako njim kot tudi vam novi obhod okrog sonca postreže s kopico srečnih naključij, z uspešnim ignoriranjem rutine, pogumnimi poleti v neznano in s posluhom za sočloveka.

* PTT = Pošta Telegraf Telefon

- Bojan Pavšek, dne 07.01.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Nuška Drašček - Ne zapusti me zdaj (44)
 2. Indigo - Vesna (26)
 3. Mila - Svoboda (24)
 4. Anabel - Pozitiva (20)
 5. Bql - Ptica (12)
 6. Lea Sirk - Hvala, ne (7)
 7. Proper - Ukraden cvet (5)
 8. Ina Shai - Glow (4)
 9. Nika Zorjan - Uspavanka (3)
 10. Lara Kadis - Zdaj sem tu (1)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Sting & Shaggy - Don't make me wait (23)
 2. George Ezra - Paradise (16)
 3. Hugo Helming - Please don't lie (6)
 4. Laura Pausini - Non e detto (5)
 5. UB40 - She loves me now (4)
 6. Nina Nesbitt - Somebody special (3)
 7. James Arthur - Naked (2)
 8. Jax Jones feat.... - Breathe (2)
 9. Liam Payne... - For you (1)
 10. Vatra feat.... - Nama se nikud... (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Šepet - Ti znaš (235)
 2. Mladi godci - Naših 10 (70)
 3. Ansambel Zaka... - Panika 112 (60)
 4. Vražji muzikanti - Moja si (3)
 5. Ansambel Plus - Babica (2)
 6. Ansambel Narcis - Pred očmi mi... (1)
 7. Modrijani - Moja punca rada... (1)
 8. Novi spomini - Hej punca (1)
 9. Poskočni muzikanti - Ta noč bo za naju (1)
 10. Mitja kvintet - Za lepši dan (0)
Podrobnosti

Glasbene želje