ON AIR

- Odpri v oknu

LEA SIRK MOJ PROFIL

HIT DNEVA

 • Skupina

  Maša (0) A si milsil name

 • Skupina

  Kingston (0) Luna nad obalo

 • Skupina

  Klapa Rišpet (0) Reči češ mi fala

PESEM TEDNA

14.07.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Tomislav Bralič in Klapa Intrade Plovim

 1. TOMISLAV BRALIč IN KLAPA INTRADE - Plovim
 2. NATALIJA VERBOTEN - Lepa na pogled
 3. S.I.T. (SLOVENIJA IMA TALENT) - Vroče

Čaka te pošta

Tako. Pa smo ga poslali v zgodovino. Dvatisočpetnajstega po novem štetju. Odločitev, v kakšno embalažo ste ga odeli, preden je romal prijateljevat z že minulimi zemeljskimi leti, je verjetno trajala natanko 365 dni. Verjamem, da mu je vsakdo na podlagi lastnih doživetij pripel karakter, po katerem se ga bo spominjal. O dolgotrajnosti spomina nanj je v tem trenutku še težko govoriti, saj bo odvisen od mnogih dejavnikov, ki so in še bodo krojili naša življenja. Ob takšnih prelomnicah se skladno z vljudnostno retoriko spodobi izražati v obliki voščil. Prevladuje izmenjava klišejev, ki želje po še naprej ugodnem bivanju na našem planetu podkrepijo z zdravjem, osebno srečo in različnimi uspehi na tem ali onem področju. Način, kako dejansko posredovati voščilo, se že od pamtiveka dalje spreminja glede na opcije, ki so na voljo. Starejši generaciji je poleg objema, začinjenega s stiskom roke, blizu predvsem pisna oblika voščil, ki prepotujejo pogosto zavidljivo kilometrino, preden jih naslovniki dobijo v roke. Srednje in mlajše generacije so čas in ceno potovanja zmanjšale z uporabo digitalnih tehnologij. Na žalost pa ima binarni sistem (vsaj zaenkrat) velike omejitve pri izražanju čustev, s katerimi, kot pošiljatelji poskušamo oplemenititi naše mail-post-msg-sms-mms-twit-fb-blog-... misli. Energijski naboji so v digitalnem svetu na veliki preizkušnji, saj jim le-ta izsesa emocije in pošilja dalje samo še medle elektronske skelete, ki večkrat delujejo celo kot vsiljena/nezaželena pošta. In voščila pri tem niso nobena izjema. Temu primeren je tudi naš odziv nanje. Brzinski. Površinski. Še posebej v veselem decembru, ko je e-kvantiteta pred e-kvaliteto. V nasprotju z digitalnim pa uporaba klasične pošte izpostavlja množico podrobnosti, ki jih voščila vsebujejo. Najsi gre za unikatnost prostoročne pisave, patino ožigosane znamke, ročno izrezljane okraske, nenavadno obliko in tip papirja ali pa, glede na karakter naslovnika, primerno likovno podobo voščilnice iz trgovine.
Ko so pisemska voščila godna za potovanje, je čas, da jih na svoje servisne poti umesti (predvsem) pošta Slovenije. Nekdanji jugoslovanski PTT* se je iz prvotne zasnove, ki je delovala kot organizirana uprava za prenos sporočil in pošiljk, do današnjega časa dodobra spremenil. In to tako radikalno, da mu zgodovinsko izoblikovana smer delovanja že pošteno bledi. V prostorih, namenjenih obiskovalcem, sedaj dominira kraljestvo sladkornih priboljškov, instantnih srečk, ročnih ur z japonskim mehanizmom, detektorjev alkoliziranosti in še ogromno tist'ga in un'ga, ki nima več nobene zveze s kuvertami in paketi v naših rokah, ko čakamo pred šalterjem. Zavedam se, da tržna strategija pošte očitno hlasta po finančnih inspiracijah, skladnih z gospodarsko-družbeno ureditvijo, v kateri živimo. Utirja se v smer maksimalnega izkoristka uporabnika poštnih storitev, ki se mu s prikritimi impulzi namiguje, da je poleg nakupa poštne znamke ravno pravšnji čas še za kakšno nepotrebno dobrino. Za trenutek odsotna zbranost ali pa naivnost obiskovalca ter nekaj evrov viška v žepu in namen je dosežen. S tem se osnovno poslanstvo pošte (prenos sporočil in paketov) izgublja v megli kapitalističnega svaštarjenja. Da pa je odmik še toliko bolj morbiden, se je sistematizacija sprejemanja, sortiranja ter transportiranja pošte tako avtomatizirala, da je uspešnost oddaje pošiljk nenavadnih oblik ali dimenzij pogosto pod vprašajem. Kreativnost pošiljatelja je v takšnih primerih večkrat na preizkušnji, saj mora ugoditi togim poštnim standardom. S tem se poštne storitve od prvotnega posluha za želje in potrebe uporabnikov v vse večji meri selijo na področje sterilne unificiranosti. Na srečo to ne velja za mnoge poštne uslužbence, ki nas kljub temu razveseljujejo tudi takrat, ko bi naše želje sistem nad njimi že zavrnil. Iz tega razloga želim, da tako njim kot tudi vam novi obhod okrog sonca postreže s kopico srečnih naključij, z uspešnim ignoriranjem rutine, pogumnimi poleti v neznano in s posluhom za sočloveka.

* PTT = Pošta Telegraf Telefon

- Bojan Pavšek, dne 07.01.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Nino - Moja moja (100)
 2. Špela Cesar - Za hip (95)
 3. Sara Lamprečnik - Ujeta (32)
 4. Nastja Gabor - Sol na rano (31)
 5. Tabu - Hodi sam (21)
 6. The Plut family - Ne drži (15)
 7. Andrej Šifrer - Kakšen dan (4)
 8. Kataya - Na srečo (2)
 9. Lusterdam - Moram (2)
 10. 2B - Midva sva (1)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Alvaro Soler - La cintura (8)
 2. Pink - Whatever you want (7)
 3. Lidija Bačič Lille - 3 minute (6)
 4. All saints - Glorious (4)
 5. Luis Fonsi... - Calypso (3)
 6. Pietro Lombardi - Phanomenal (3)
 7. Crvena jabuka - Čuj to (2)
 8. Dan + Shay... - Keeping score (2)
 9. Daughtry - Deep end (2)
 10. Kygo &... - Born to be yours (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Potepini - Kako naj ti povem (133)
 2. Pvaninski abuhi - V naročju topline (130)
 3. Ansambel Klateži - Pravi muzikant (48)
 4. Ansambel Vžig - Sine moj oprosti (36)
 5. Ansambel Galop - Novo življenje (28)
 6. Zaka pa ne - Bodi in (16)
 7. Ansambel Jelen - Zakaj si odšla (15)
 8. Ansambel Nalet - Zabava (4)
 9. Hozentregarji - Moja dohtarca (3)
 10. Ansambel Boršt - Tja čez... (2)
Podrobnosti

Glasbene želje