ON AIR

- Odpri v oknu

LANDON PIGG CAN'T LET GO

HIT DNEVA

 • Skupina

  Hazard (5) Kopalnico ima

 • Skupina

  Beach boys (1) Kokomo

 • Skupina

  Grupa Vigor (0) Marija

PESEM TEDNA

22.09.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Danijela in Jole Na granici

 1. DANIJELA IN JOLE - Na granici
 2. NUDE - Kakšen dan
 3. DAN BALAN FEAT. MARLEY WATERS - Numa numa 2

Nerazumevanje in boljši jutri

“Čustva samo so. Drugo vprašanje je, kaj naredimo z njimi,” je dejala Diana.
“Toda, ali ni jeza izrazito negativno čustvo?” je s tonom nerazumevanja odvrnil robot Data, potem ko je prvič doživel čustveno reakcijo. Racionalno je premislil, da so čustva nekaj zanj nepotrebnega. Še več: so ovira, ki preprečuje, da bi deloval funkcionalno, razumno.
“Drži, jeza je zelo močno čustvo,” mu je odgovorila Diana: “Lahko pa je tudi sredstvo za dobra dejanja. Jezo nad krivičnostjo lahko nekdo usmeri v popravljanje krivic in ustvarjanje pogojev, ki jih bodo reševale in preprečevale.”
Razlago je sprejel, ni pa je mogel povsem razumeti in začutiti.
Na svetu je polno stvari, ki jih je težko razumeti oziroma dojeti. Zdrav človek nikoli ne bo vedel, kakšen val čustev prevzame bolnika, ko mu zdravnik pove, da ima raka. Nemogoče si je predstavljati, kako močen notranji pretres pri posamezniku sproži odhod partnerja, ali kakšen je proces žalovanja, ko umre kdo od najbližjih. Ženska brez otrok si ne more prestavljati moči ljubezni med materjo in otrokom. Na bolj abstraktni ravni je nemogoče dojeti zakaj in kako lahko vera ali ideologija prevzame množice, če sami nismo del nje, ampak zgolj opazovalci od daleč. Vse te stvari lahko razložimo, o njih beremo. Lahko jih sprejmemo, ne moremo pa jih - brez osebne izkušnje - zares dojeti, začutiti, ponotranjiti.
Morda bi morali na to pomisliti ob sodbi drugih. Ljudje zelo radi sodijo druge. Od daleč se stvari zde preproste. Ljudje hitro določijo, kaj je z drugimi narobe in kaj bi morali storiti, da bi se ti “popravili”. Kot opazovalci si hitro ustvarjamo sodbe, predvsem zato, ker nikoli nimamo vseh informacij, kaj se s človekom dogaja v njem samem, kako se počuti. Tega nikoli ne moremo zares vedeti, tudi če se o tem še tako temeljito pogovorimo.
V poslu in politiki je trik ravno v tem, da druge prepričaš v idejo, iluzijo. Za dosego ciljev, dogovorov, moraš druge prepričati, da verjamejo v kaj, za kar veš, da tudi (še) ne drži. Podjetje ima lahko velik potencial in je tik pred proizvodnjo, ki bi prinesla milijone. Realno pa je v danem trenutki lahko to podjetje tik pred bankrotom in direktor bo morebiti lažje prišel do investicijskih sredstev, če to informacijo investitorjem ali kreditorjem zamolči. V zasebnem življenju pred drugimi včasih igramo. Ne pokažemo, kaj čutimo, ker drugih morda ne želimo obremenjevati s svojimi težavami. Resnično odkriti smo le sami s sabo. A to ve le vsak sam. Drugim, opazovalcem, se stvari zde jasne, preproste. Črno-bele. Med drugim tudi zato prihaja do nesporazumov in sporov.
Razlage, na katerih si osmišljamo svet, izhajajo iz okvirov, znotraj katerih živimo. Malo je takšnih, ki te okvire presegajo, prevprašujejo in poskušajo gledati izven njih. Kot je zapisal Althusser, ne opazimo oblik, ki nas konstruirajo. Družba deluje kot nekaj samoumevnega, očitnega, danega, NARAVNEGA. Ključno za ideologijo ni, da je ljudje ne podpirajo, temveč da je ne zanikajo. Moč ideologije ni samo v tem, kakšne odgovore je spodobna dati, temveč kakšna vprašanja uspe zatreti. Pa naj bo na ravni politike, ljudi, družbene ureditve ali tolerance do drugačnosti.
Zagovorniki prevladujoče ideologije njeno ohranjanje dosegajo s propagando in strahom. V situaciji, v kateri se je svet trenutno znašel, to ni težko. Polno je groženj in priložnosti za podpihovanje strahu v družbi. Nasprotovanje vsemu, kar je drugačno, novo, je tudi najlažje in najbolj naravno. Človek se po naravi upira spremembam. Tisti, ki to presegajo, so v manjšini. Boj za spremembe je težak in kot je pokazal referendum o zakonu, ki bi istospolnim parom omogočil poroke, smo na to pozabili. Manjšina, ki verjame, da gre svet lahko naprej v pozitivno smer, je ugotovila, da živi v mehurčku. Da se enako misleči družijo med sabo, ne da bi poskušali k resničnemu razmisleku za boljši jutri prepričati tudi druge. Zanje je bil rezultat referenduma veliko razočaranje, še bolj žalostno pa je, da je pokazal, da naša družba ni napredovala, temveč ravno obratno.
Naslednje vprašanje je, kako bomo dosegli, da razočaranje ne bo povzročilo otopelosti, temveč ideje. Boljši jutri je možen. Morda smo le pozabili, da ni enostavne poti do tja.

- Tjaša Zajc, dne 07.01.2016

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Emkej - Avgusta (560)
 2. Ethnotrip - Kaplja rose (452)
 3. Anabel - Klic stran (225)
 4. Weekend band - Sanjam (143)
 5. Trio Vivere - Vivere (117)
 6. Proteus - Novo jutro (89)
 7. Gedore - Da pozabiva (41)
 8. Trium - Upati zaman (34)
 9. Siddharta - A.M.L.P. (11)
 10. Nipke - Če ne boš probu (5)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. KT Tunstall - The river (7)
 2. Elle King - Shame (6)
 3. Boy George... - Let somebody... (5)
 4. Clean Bandit... - Solo (5)
 5. LSD feat. Sia,... - Thunderclouds (5)
 6. Boyzone - Because (4)
 7. Cher - Gimme, gimme,... (4)
 8. Fais - Know you better (4)
 9. Lenny Kravitz - 5 more day's... (4)
 10. Sergej Cetković - Ako te zaboravim (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Pvaninski abuhi - V Naročju topline (100)
 2. SOS kvintet - Rad me imaš (52)
 3. Gadi - Enkrat ti morm... (25)
 4. Lojtrca - Dekle muzikanta (17)
 5. Vražji muzikanti - Ena in edina (15)
 6. Naveza - Če želiš (3)
 7. Ansambel Dar - Kako lepo je (1)
 8. Fantje izpod Lisce - Halo poletje (1)
 9. Lunca - Verjemi vase (1)
 10. Poet - Prav lep večer (1)
Podrobnosti

Glasbene želje