ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Alfi Nipič (0) Vračam se domov

 • Skupina

  Čuki (0) Mal naprej pa mal nazaj

 • Skupina

  Kvatropirci (0) Se bova res ozrla stran

PESEM TEDNA

17.02.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Natalija Verboten Del mojega srca

 1. NATALIJA VERBOTEN - Del mojega srca
 2. ZVITA FELTNA - V dobrem starem Piranu
 3. MIA ŽNIDARIč - Zabavaj se

Nova zaveza

Mladim Velenja ponovno velja izkazati priznanje za izvedeni proces priprave lokalnega programa  razvoja delovanja mladih v Mestni občini Velenje. Po letu 2010 gre že za drugega in predstavlja najlepšo mogočo obliko izkaza aktivnega medgeneracijskega sodelovanja in aktivnega državljanstva. Priznanje gre izkazat tudi občinski upravi in Svetu MO Velenje, v slovenskem prostoru sta po merjenju posluha za mlade zagotovo v samem vrhu kot odličen primer oblikovanja in omogočanja sinergij.
Finančni del strategije se v celotni zgodbi ne zdi posebej relevanten element in to vsemu skupaj daje posebej zanimivo noto. Zanimivo zato, ker je cilje mogoče dosegati ne zgolj skozi en mehanizem (razpis za sofinanciranje projektov bi na letni ravni zagotovil do 45.000,00 €) temveč tudi skozi načrte številnih mladinskih organizacij in organizacij za mlade, njihov seštevek je namreč več desetkratnik tega, kar predstavlja občinski razpis sam. Res, da so javni proračunski viri prisotni še pri katerem deležniku, vendar je slika zelo skladna in spodbudna tudi, če gledamo skozi prizmo aktiviranih zasebnih sredstev. Skratka, v programu smo priče veliki bližini med sprejetimi načeli in predlogi ukrepov za izvrševanje v praksi.
Na ravni strukture program zajame vsa pomembna področja življenja mladih, spodbudno je, da je mogoče začutiti skrb za sovrstnike s posebnimi potrebami in na družbenem robu. Videti je, da program na daljši rok zasleduje cilje, ki so skladni s cilji na nacionalni ravni. Na tako usklajen način je mogoče pričakovati nove sinergije in lažje mreženje že v samem startu. Takšna področja so na primer kazalniki krajšanja obdobja povprečne starosti selitve mladih od staršev; zmanjševanje deleža mladih, ki uživajo tobak, alkohol in droge; zmanjševanje deleža mladih med 15 in 29 letom, ki so brez zaposlitve in niso vključeni v nobeno obliko formalnega izobraževanja; ohranjanje visoke vključenosti mladih v izobraževalni sistem; zmanjšanje nezaposlenih mladih. Drugi del je teh, ki so posebej uveljavljeni za MO Velenje. Da sam program sega širše in v druge politike, je posebej spodbudno. Zakaj bi se namreč omejeval s težavo, da občina tudi sama nima veliko pristojnosti in neposrednega vpliva na zaposlovanje v segmentu trga. Že dejstvo samo, da se poudarja prioriteta in išče sinergije, je večkrat pol poti do rešitve. Dokument je s tega zornega kota kazalnik aktivne in angažirane mladine, in kot tak že kaže na kulturo prihodnje generacije aktivnih občanov. Mogoče so s to svojo angažiranostjo mlade Velenjčanke in Velenjčani uspeli obraniti tudi avtonomijo, ki jim jo na neki način zagotavlja javni zavod Mladinski center Velenje. Lokalna skupnost je namreč pred odločitvijo, kako racionalizirati svoje poslovanje in občinski upravi se zdi združevanje zavodov možni način za dosego cilja. Gre za mentaliteto sodelovanja, delitve znanj, povezovanja. Ta je v preteklosti izkazana tudi v praksi. Kjer so občinske uprave mlade izključevale iz procesov odločanja, so se jim mladi dobesedno zgodili. Povezali so se v nove skupnosti in vstopili v polje odločanja - skozi volitve v sam občinski svet in tako zdaj soodločajo in usmerjajo spekter politik, ki jih nujno niti ne zanimajo posebej. Pač še nekaj jalove energije. Hvala vsem, ker se tokrat to ne dogaja pri nas.

- Aleš Ojsteršek, dne 31.12.2015

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Flora & Paris - Brez tebe (118)
 2. Tamara Goričanec - Kič (94)
 3. Pop Design - Norcu podoben (42)
 4. Nastja Gabor - To je življenje (28)
 5. Nino - Nekaj je na tebi (26)
 6. Kevin Koradin - Spomni se (20)
 7. Big Foot Mama - Sanja se ti ne (9)
 8. Oto Pestner - Moji metulji (7)
 9. Matematika... - Napačen čas (6)
 10. Challe Salle - Gud vajb (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lost... - Crazy (11)
 2. Toto - Spanish sea (9)
 3. S.A.R.S. - Živim na Balkanu (8)
 4. Nico Santos - Rooftop (4)
 5. Flying decibels - The road (3)
 6. Cnco - Mamita (2)
 7. Mia - Kiša (2)
 8. Offenbach vs.... - Katchi (2)
 9. Shed Seven - People will talk (2)
 10. Zak Abel - All i ever do (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Unikat - Kaj pa ti (21)
 2. Ansambel Spev - Za muziko bi... (12)
 3. Gregor Avsenik... - Spomin na Pariz (2)
 4. Ansambel Šepet - Ti znaš (1)
 5. Slovenski zvoki - Včasih ljubezen... (1)
 6. Ansambel Blaža... - Sanjam (0)
 7. Ansambel Mladi... - Slikar (0)
 8. Ansambel Naveza - Ko bova poročena (0)
 9. Ansambel Pogum - Spomini (0)
 10. Modrijani in... - Hočem le tebe (0)
Podrobnosti

Glasbene želje