ON AIR

- Odpri v oknu

JASNA ZLOKI ZIME,LJETA,JESENI

HIT DNEVA

 • Skupina

  DON MENTONY BAND (5) Vonj poletja

 • Skupina

  KYGO & IMAGINE DRAGONS (1) Born to be yours

 • Skupina

  BOYZONE (1) I can dream

PESEM TEDNA

16.06.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Lidija Bačič Lille 3 minute

 1. LIDIJA BAčIč LILLE - 3 minute
 2. ČUKI - Gremo na morje
 3. TIL ČEH - Kar je v meni

Leto tehničnih ovir

Še ni mimo, a skoraj je, leto 2015, srečno in nesrečno, takšno in drugačno, za ščepec veselja in grenkobe, je prineslo tem in onim in nam vsem, ujetih skupaj v ta čas, le še dan in dva pa bo mimo na silvester večer. In nato še enkrat, od začetka, krožno v sneg in pomlad, da se vrne zopet tja, kjer vsakič se začne, konča. Pa na srečo znova v ravni vrsti, brez obžalovanj na križišču sanj …
Če se zazrem nazaj v odhajajoči čas, takole, z narejeno retrospektivno objektivnostjo, je beseda, ki je zaznamovala leta 2015 »tehnična ovira«. Ne begunci, ne migranti, ne vojaki, humanitarnost, pomoč, sočutje, strah ali izkrivljenje, tehnična ovira, ta kafkovsko birokratski emfizem je tisto, po čemer si bomo zapolnili leto 2015. Poimenovanje tehnična ovira je prelomno, vstopilo je v naš besednjak pomenov, se ugnezdilo v nezavedno in bo tukaj ostalo. Podobno kot v glavi odzvanja beseda dvojčka iz leta 2001 ali suverenost iz leta 1991 …
Tehnične ovire, ki kar rastejo po naši južni meji - iz dneva v dan jih gradijo, ne da bi nas to kaj skrbelo, sedaj jih imamo že več kot 130 kilometrov, jutri še kakšen meter zraven -, tam tičijo brez pravega pomena. Koga predstavljajo? Koga varujejo? Komu nasprotujejo? Če bi migranti želeli priti v Slovenijo in bi jih na urejenih mejnih prehodih zavrnili ali pa bi bila procedura ali zanje ali za Hrvate ali pa za koga drugega prepočasna, lahko ta dva žičnata koluta, postavljena drug na drugem, speta med seboj na tanki žici, brez težav preplezajo ali pa se splazijo pod njimi. Gre seveda za nekaj drugega, za manifestacijo moči.
Zgodovina nas uči, da nobeden zid, nobeno minsko polje in strojnična gnezda na koncu niso preprečila ljudem, da so odšli, kamor so zaželeli. Rimljanom na koncu ni pomagal Hadrijanov zid, ta simbol severne meje rimske civilizacije, veliki Kitajski zid je dolga stoletja varoval osrednjo Kitajsko pred »neciviliziranimi nomadi«, a nekajkrat je tudi padel, hkrati z njim pa cesarska dinastija. Povsem enako se je zgodilo z Belinskim zidom, povsem enako se danes dogaja na južni meji ZDA in še mnogokje po svetu. Zidovi, ograje, koluti so izraz nemoči, slabih političnih odločitev, strahu, so nespametne, nečloveške poteze tistih, ki jih postavljajo.
In točno tako je v Slovenijo, tujek, ki raste na naši meji, je v vsej svoj nadrealistični lepoti, ko ves tih in bodičast ob reki pritajeno čaka, zavit v meglo in jutranjo roso, da se od nekod pojavijo nesrečniki ali vsaj srne, dokaz, da obstaja druga Slovenija. Tista Slovenija, ki v imenu nadčasnih strateških ciljev, v imenu varovanja evropskega mejnega režima, nekega tehnicističnega pojma, ki že na samem začetku deli, ne pa združuje, pozablja, da je osnoven namen politike služiti ljudem, vsem ljudem, ne gleda na njihov izvor, ne glede na njihovo kožo, barvo, versko prepričanje. Kajti v trenutku, ko v imenu varnosti postavljamo nepotrebne ovire na meji z evropsko sosedo, hkrati postavljamo tehnične ovire v svojih glavah. V glavah politikov, v glavah tiste, morda preplašene večina, ki se s postavljanjem ograj v 21. stoletju strinja.
Kaj sledim ograjam z britvicami? Minska polja, kletke, apartheid, etična, generacijska, kulturna, socialna ločenost? Deportacije? Če lahko oblast postavlja bodečo žico, mi pa ji ob tem ploskamo, bo lahko jutri ta ista bodeča žica zrasla tudi okoli naših življenj. Le da bomo v drugo tudi mi sami na napačni stani Kolpe.
Naj se torej leto 2016 začne tam, kjer se je leto 2015 končalo. Naj se obrne predznak, naj nekega meseca žica izgine tako, kot se je pojavila, naj izginejo tehnične ovire, naj vojska kilometre pospravi nazaj na svoje tovornjake in jih odpelje v čas, ki ga ne bo več. Beguncem, ljudem, ki iščejo pot v boljše življenje, pa naj se pomaga na boljši način. Ne z novimi bombami, z novimi napadi, preganjanjem, rušenjem, ne z novimi žicami, pač pa z umno politiko, ki bo namesto postavljanja žic ustavila vojno.
Je to veliko? Je to prevelika želja za 2016? Verjetno je, zvenim kot kakšna miss, a vsaj kanček več pameti bi slovenski politični eliti prav prišel. Ne samo njej, tudi vsem in vsakomur izmed nas.

- Jure Trampuš, dne 31.12.2015

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Bomb Shell - Bejbi (77)
 2. Bohem - Značaj (26)
 3. Zablujena... - Razvajena (do... (23)
 4. Alenka Godec - Zvezda (12)
 5. Čuki - Gremo na morje (10)
 6. Domen Kumer - Midva (8)
 7. Skupina Calypso - Monika (6)
 8. Lea Likar - Vsi vedo (4)
 9. Los ventilos - Bolj počasi (3)
 10. Nuša Rojs - Zanalašč (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Ed Sheeran - Candle in the wind (21)
 2. Alexander Rybak - That's how you... (5)
 3. Cesar Sampson - Nobody but you (5)
 4. Nicky Jam feat.... - Live it up (5)
 5. Benjamin Ingrosso - Dance you off (4)
 6. Michael Sculte - You let me walk... (4)
 7. Selena Gomez - Back to you (4)
 8. Bajaga i... - U sali lom (3)
 9. Pharrel... - Sangria wine (2)
 10. Netta - Toy (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Kraški kvintet - Mizar (105)
 2. Ansambel Zadetek - Si čisto znorela (51)
 3. Ansambel Ideja - Slovenci smo... (21)
 4. Ansambel Glas - Saj že jutri (20)
 5. Igor in Zlati... - Reci mi (15)
 6. Ansambel Norost - Na morje grem (1)
 7. Prleški kvintet - Pomlad se prebuja (1)
 8. Ansambel Livada - Moja dežela (0)
 9. Ansambel Okej - A se peljat... (0)
 10. Ansambel Utrip - Strah je votel (0)
Podrobnosti

Glasbene želje