ON AIR

- Odpri v oknu

JASNA ZLOKI ZIME,LJETA,JESENI

HIT DNEVA

 • Skupina

  DON MENTONY BAND (5) Vonj poletja

 • Skupina

  KYGO & IMAGINE DRAGONS (1) Born to be yours

 • Skupina

  BOYZONE (1) I can dream

PESEM TEDNA

16.06.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Lidija Bačič Lille 3 minute

 1. LIDIJA BAčIč LILLE - 3 minute
 2. ČUKI - Gremo na morje
 3. TIL ČEH - Kar je v meni

Revizija. 2015. konec.

Burno leto je za nami. Okoli nas se je dogajalo in se dogaja veliko, včasih prav težko razložljivih, stvari. Od burnih političnih burlesk na domačih tleh do bolj resnih dram na mednarodnih odrih. Da niti ne omenjam vremena. V tem babilonskem stolpu zmešnjav, ki se vrti vseokoli nas je moč razpoznati eno skrb vzbujajoče dejstvo.
Zadovoljni s potrošniško družbo in zapravljanjem ter večnim pehanjem za več, ne opazimo več razpada družbenih vrednot. Majhnih, a temeljnih. Enostaven in poceni dostop do tehnologije začenja naše otroke poneumljati. Kar vprašajte šolnike, kaj otroci sploh še znajo v šolah. Da ne govorimo kaj so se pripravljeni naučiti. Stric Google je vseveden in opravi domačo nalogo hitro ter brez truda. Posledica pa so otroci, ki težko berejo slovensko, pri tem se jim zatika, ne znajo uporabljati ločil, njihova koncentracija je majhna in zanje je štirica slaba ocena. Potemtakem bi morali biti slovenski otroci sami geniji, a na žalost prihaja iz fakultet in strokovnih šol nepismeni kader. Kader, ki se nikoli ni naučil vrednote lastnega truda in samostojnega razmišljanja. To so ljudje z omejenim horizontom, lahko tudi strokovnjaki s svojih področij, a nesposobni normalno funkcionirati v svojih okoljih.
Vdor tehnologije v naša življenja ni pomenil dviga kakovosti življenja na dolgi rok. Danes vidimo, da nam je tehnologija odvzela zmožnosti lastnega kritičnega razmišljanja, ustvarjalnosti in veselja do truda, vloženega v lastno delo. Ob odsotnosti vseh naštetih lastnosti je začetek razkroja neke družbe neizbežen. V takšnih pogojih postanejo nosilci razvoja družbe, t. j. kulturniki in umetniki, nepotrebni, če ne kar nezaželeni. V Sloveniji se ljudem, ki se ukvarjajo z umetnostjo in znajo znotraj nje ustvariti zanimive, sebi lastne zgodbe že od nekoč slabo piše. Dandanes se stvari niso v temeljih nič kaj spremenile. Ostali smo v Prešernovem času in v naših glavah je predstava o umetniku, ki je istočasno še pijanec, domala neizbrisljiva. Umetnik biti danes v Sloveniji pomeni biti revež. In to je nekaj kar jemljemo za samoumevno. A Slovenci smo kot narod obstali predvsem po zaslugi umetnosti pisane besede, ki je slovenščino ohranila in jo razvila tudi kot jezik izpovedovanja. Našo narodno bistvo so in še bogatijo likovna umetnost, arhitektura in glasba. Umetniki, ki se prek njih izražajo, širši družbi nastavljajo ogledalo. Nemalokrat ogledalo resnice. Resnice, ki pa jo je težko sprejeti in še težje preboleti. A vendar bi v današnjih časih, ko se slovenski jezik skromno podreja tehnološkim izrazom, ki jih izumlja angleško govoreči svet, pričakoval, da bo pogled v to ogledalo bolj pogost. Da nas bo njegova resnica streznila. A ni tako. Ugodje, ki ga tehnološko napreden svet prinaša, je preveč mamljiv in blizu. Dvigniti glavo ali glas pa skoraj prepovedano. Zato je tako lahko v takšnih družbah ljudem nagnati strah v kosti. Pred migranti, pred teroristi, pred istospolnimi, pred cigani, pred »južnimi«, pred spremembami, pred napredkom, pred zunanjim svetom, pred vsem kar ni trdno zakoreninjeno in obraščeno z mahom zgodovinske pozabe.
Posledično tudi naša družba in odnosi znotraj nje postajajo površni, odtujeni, predvsem hitri in nezanesljivi. Če je nekoč veljala predvsem dana beseda, se danes skrivamo za podpisi na listinah in svoj prav iščemo po sodiščih. Vse našteto ni nekaj, kar se dogaja v oddaljenih svetovih modernih zahodnih družb. Je nekaj, kar se dogaja tudi pri nas, saj ne nazadnje spadamo v ta razviti svet.
Kot arhitekta me skrbi kam bomo kot družba zapluli pri snovanju svojega bivalnega okolja. Ali lahko upam, da nekoč vožnja po naši deželi ne bo mučenje in ponižanje za estetiko (in tudi etiko) prostora? Ali bomo vedno obsojeni na nekaj uspešnih in lepih posegov, med tem, ko se bodo ostali objekti in posegi skrivali v morju povprečnosti? Se lahko nadejam zanimivih arhitekturnih zgodb, ki bodo pripeljane do konca?
Da, verjamem, da se lahko nadejam uresničitve vsega naštetega. Prav tako verjamem, da bomo potrebne spremembe dosegli le z osebnim udejstvovanjem pri malih stvareh. Zatorej vam v prihajajočem letu želim ustvarjalnosti, veliko pozitivnih misli, dobrih odnosov in miru v družini ter svetu.

- Urban Novak, dne 24.12.2015

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Bomb Shell - Bejbi (77)
 2. Bohem - Značaj (26)
 3. Zablujena... - Razvajena (do... (23)
 4. Alenka Godec - Zvezda (12)
 5. Čuki - Gremo na morje (10)
 6. Domen Kumer - Midva (8)
 7. Skupina Calypso - Monika (6)
 8. Lea Likar - Vsi vedo (4)
 9. Los ventilos - Bolj počasi (3)
 10. Nuša Rojs - Zanalašč (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Ed Sheeran - Candle in the wind (21)
 2. Alexander Rybak - That's how you... (5)
 3. Cesar Sampson - Nobody but you (5)
 4. Nicky Jam feat.... - Live it up (5)
 5. Benjamin Ingrosso - Dance you off (4)
 6. Michael Sculte - You let me walk... (4)
 7. Selena Gomez - Back to you (4)
 8. Bajaga i... - U sali lom (3)
 9. Pharrel... - Sangria wine (2)
 10. Netta - Toy (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Kraški kvintet - Mizar (105)
 2. Ansambel Zadetek - Si čisto znorela (51)
 3. Ansambel Ideja - Slovenci smo... (21)
 4. Ansambel Glas - Saj že jutri (20)
 5. Igor in Zlati... - Reci mi (15)
 6. Ansambel Norost - Na morje grem (1)
 7. Prleški kvintet - Pomlad se prebuja (1)
 8. Ansambel Livada - Moja dežela (0)
 9. Ansambel Okej - A se peljat... (0)
 10. Ansambel Utrip - Strah je votel (0)
Podrobnosti

Glasbene želje