ON AIR

- Odpri v oknu

ANDREW ALLEN LOVING YOU TONIGHT

HIT DNEVA

 • Skupina

  Flirrt (7) Punca v belem

 • Skupina

  Šank Rock (1) Zabava

 • Skupina

  Mambo Kings (0) Balerina

PESEM TEDNA

23.06.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

ANDREJ ŠIFRER Kakšen dan

 1. ANDREJ ŠIFRER - Kakšen dan
 2. SAM SMITH - Baby, You make me crazy
 3. BOYZONE - I can dream

Trije dobri možje

Obdobje leta, ko so najkrajši dnevi, obdobje, ko obrnemo koledar in začnemo šteti leto na novo, če želite tudi obdobje, ko prištejemo eno leto zapovrstjo od leta Jezusovega rojstva (»leta gospodovega«) dalje zaznamujejo trije dobri možje: Miklavž, Božiček in dedek Mraz. Večkrat se sprašujem ali potrebujemo vse tri, saj je slednji nekakšna ljudska, mitska, če hočete ateistična variacija na predhodna dva krščanska dobrotnika. Tudi to, da gre pri vsem skupaj za eno izvirno idejo namenjanja pozornosti in lepega (obdarovanja), presenečenja bližnjemu, predvsem sorodnikom in otrokom, je argument, ki govori morda celo o preveliki koncentraciji dobrih mož, v drugačnem, odtujenem in brezosebnem svetu. V predprazničnih dneh, v adventnem času, zadnjem mesecu leta, so prav tako pomembni in izpostavljeni nekateri drugi svetniki in ljudsko obredje, ki seveda ni nič kaj pogostejše ali bogatejše kot drugače. Zaradi narave obdobja in praznikov je njihova pomembnost prisotna bolj kot v drugih letnih časih (sv. Barbara, miklavževanje, sv. Lucija, štefanovo, tepežni dan, silvestrovo).
Pri treh decembrskih dobrih možeh se nam vedno znova poraja vprašanje, ki ima zgodovinska ozadja. Ali ne gre za eno in isto osebo, povezano z variacijami ljudskega in religioznega izročila? Ali gre za enega dobrotnika, ki je motivacija in spodbuda predvsem za otroško pridnost ter merilo pomembnosti in naklonjenosti odraslim, naklonjenosti drug do drugega? Ta dilema je znana že dolgo. Kaj storiti z Miklavžem? Ali ni po njem nastal Božiček? Kaj z decembrskimi prireditvami po božiču? Kaj, če svoje darove prineso še »ponovoletni« trije kralji? Ali ljudje ne čakajo le še novoletne pozornosti, veselja ob začetku novega koledarja?
Ali lahko prinese nekaj novega ideološko očiščen ljudski človek - dedek Mraz, ki je neverska varianta Miklavža ali Božička? In če je brezbožna varianta in tovrstna izpeljanka, kaj ima potem opraviti z verami drugih, recimo mohamedancev. Ali pa morda to, da vsako želja in darilo vsebuje nekaj ideološkega, to pa ne gre ravno skupaj z ne-ideologijo dedka Mraza, ki me po liku bolj spominja na zimske ilustracije Martina Krpana (ki je bil švercer in dobri človek) priznanega slovenskega slikarja Toneta Kralja. Konec koncev je trenutno zelo aktualno, kako v takšen družinski praznik, kakršen koli ima že predznak, vkomponirati istospolne družinske skupnosti, ki morda še bolj odsevajo različnost, »diverziteto« in so antiteza heteroseksualne svete družine (ob prisotnosti sv. Duha). No tega primera danes ne bomo rešili …! Lahko pa se vprašamo, ali ni potem morda tudi logično na svoj način, da muslimani dajo darila svojim otrokom ravno za božič? Konec koncev je to dan Jezusovega rojstva, Jezus pa je bil, kot je znano eden izmed priznanih velikih prerokov pred največjim Mohamedom tudi v muslimanski veri. Imajo ga na svoj način za svojega.
Kakorkoli že, pozornost in obdarovanja niso bila značilnost samo za prelom leta, dneve, ko svetloba spet začenja zmagovati nad temo, ko na severni polobli zemlja preide v tisti del tirnice okoli sonca, ko se nam dnevi začenjajo daljšati (na južni polobli pa krajšati). Za to je kriva nagnjena zemeljska os. Pozornost in obdarovanja so namenjena tistim, ki to potrebujejo, v materialnem smislu in še bolj na način, da jim pokažemo, da nam je mar za njih. V nematerialnem ideološkem pogledu. Pa naj bodo otroci, bližnji, begunci, drugače misleči, pa tudi (če želite seveda) drugačno spolno orientirani. Bodo dobili svoje novoletno darilo?
Praznike, dobre može, namenjanje pozornosti, socialno sočutje še kako vsi potrebujemo. Ne samo ob koncu leta. Kaj je lepšega, ko otrok iz rok dobrega moža prejme samo bombon, sladkorček. V tistem trenutku niso važna velika darila, pomembna je iskrica v otroških očeh, pomembno je presenečenje ob srečanju. Morda pričakovanje ... Pa ni važno od koga dobiš in zakaj dobiš. Važno je to, da tisti, ki nekaj prejme in dobi, verjame v lepši in boljši svet. Boljši kot je danes.

- Matjaž Šalej, dne 17.12.2015

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Bomb Shell - Bejbi (89)
 2. Bohem - Značaj (28)
 3. Zablujena... - Razvajena (do... (26)
 4. Alenka Godec - Zvezda (15)
 5. Čuki - Gremo na morje (13)
 6. Domen Kumer - Midva (8)
 7. Skupina Calypso - Monika (6)
 8. Lea Likar - Vsi vedo (4)
 9. Los ventilos - Bolj počasi (3)
 10. Nuša Rojs - Zanalašč (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Ed Sheeran - Candle in the wind (24)
 2. Alexander Rybak - That's how you... (6)
 3. Cesar Sampson - Nobody but you (5)
 4. Nicky Jam feat.... - Live it up (5)
 5. Selena Gomez - Back to you (5)
 6. Benjamin Ingrosso - Dance you off (4)
 7. Michael Sculte - You let me walk... (4)
 8. Pharrel... - Sangria wine (4)
 9. Bajaga i... - U sali lom (3)
 10. Netta - Toy (1)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Kraški kvintet - Mizar (125)
 2. Ansambel Zadetek - Si čisto znorela (57)
 3. Ansambel Glas - Saj že jutri (23)
 4. Ansambel Ideja - Slovenci smo... (22)
 5. Igor in Zlati... - Reci mi (19)
 6. Ansambel Norost - Na morje grem (1)
 7. Prleški kvintet - Pomlad se prebuja (1)
 8. Ansambel Livada - Moja dežela (0)
 9. Ansambel Okej - A se peljat... (0)
 10. Ansambel Utrip - Strah je votel (0)
Podrobnosti

Glasbene želje