ON AIR

- Odpri v oknu

2 FUNKY YOU JUST THINK ABOUT YOURSELF

HIT DNEVA

 • Skupina

  ALEX VOLASKO (7) Če pomlad nikoli več ne pride

 • Skupina

  TONY CETINSKI (5) Ja ne znam nikog bolje od tebe

 • Skupina

  DUA LIPA (1) Want to

PESEM TEDNA

22.09.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Danijela in Jole Na granici

 1. DANIJELA IN JOLE - Na granici
 2. NUDE - Kakšen dan
 3. DAN BALAN FEAT. MARLEY WATERS - Numa numa 2

Trije dobri možje

Obdobje leta, ko so najkrajši dnevi, obdobje, ko obrnemo koledar in začnemo šteti leto na novo, če želite tudi obdobje, ko prištejemo eno leto zapovrstjo od leta Jezusovega rojstva (»leta gospodovega«) dalje zaznamujejo trije dobri možje: Miklavž, Božiček in dedek Mraz. Večkrat se sprašujem ali potrebujemo vse tri, saj je slednji nekakšna ljudska, mitska, če hočete ateistična variacija na predhodna dva krščanska dobrotnika. Tudi to, da gre pri vsem skupaj za eno izvirno idejo namenjanja pozornosti in lepega (obdarovanja), presenečenja bližnjemu, predvsem sorodnikom in otrokom, je argument, ki govori morda celo o preveliki koncentraciji dobrih mož, v drugačnem, odtujenem in brezosebnem svetu. V predprazničnih dneh, v adventnem času, zadnjem mesecu leta, so prav tako pomembni in izpostavljeni nekateri drugi svetniki in ljudsko obredje, ki seveda ni nič kaj pogostejše ali bogatejše kot drugače. Zaradi narave obdobja in praznikov je njihova pomembnost prisotna bolj kot v drugih letnih časih (sv. Barbara, miklavževanje, sv. Lucija, štefanovo, tepežni dan, silvestrovo).
Pri treh decembrskih dobrih možeh se nam vedno znova poraja vprašanje, ki ima zgodovinska ozadja. Ali ne gre za eno in isto osebo, povezano z variacijami ljudskega in religioznega izročila? Ali gre za enega dobrotnika, ki je motivacija in spodbuda predvsem za otroško pridnost ter merilo pomembnosti in naklonjenosti odraslim, naklonjenosti drug do drugega? Ta dilema je znana že dolgo. Kaj storiti z Miklavžem? Ali ni po njem nastal Božiček? Kaj z decembrskimi prireditvami po božiču? Kaj, če svoje darove prineso še »ponovoletni« trije kralji? Ali ljudje ne čakajo le še novoletne pozornosti, veselja ob začetku novega koledarja?
Ali lahko prinese nekaj novega ideološko očiščen ljudski človek - dedek Mraz, ki je neverska varianta Miklavža ali Božička? In če je brezbožna varianta in tovrstna izpeljanka, kaj ima potem opraviti z verami drugih, recimo mohamedancev. Ali pa morda to, da vsako želja in darilo vsebuje nekaj ideološkega, to pa ne gre ravno skupaj z ne-ideologijo dedka Mraza, ki me po liku bolj spominja na zimske ilustracije Martina Krpana (ki je bil švercer in dobri človek) priznanega slovenskega slikarja Toneta Kralja. Konec koncev je trenutno zelo aktualno, kako v takšen družinski praznik, kakršen koli ima že predznak, vkomponirati istospolne družinske skupnosti, ki morda še bolj odsevajo različnost, »diverziteto« in so antiteza heteroseksualne svete družine (ob prisotnosti sv. Duha). No tega primera danes ne bomo rešili …! Lahko pa se vprašamo, ali ni potem morda tudi logično na svoj način, da muslimani dajo darila svojim otrokom ravno za božič? Konec koncev je to dan Jezusovega rojstva, Jezus pa je bil, kot je znano eden izmed priznanih velikih prerokov pred največjim Mohamedom tudi v muslimanski veri. Imajo ga na svoj način za svojega.
Kakorkoli že, pozornost in obdarovanja niso bila značilnost samo za prelom leta, dneve, ko svetloba spet začenja zmagovati nad temo, ko na severni polobli zemlja preide v tisti del tirnice okoli sonca, ko se nam dnevi začenjajo daljšati (na južni polobli pa krajšati). Za to je kriva nagnjena zemeljska os. Pozornost in obdarovanja so namenjena tistim, ki to potrebujejo, v materialnem smislu in še bolj na način, da jim pokažemo, da nam je mar za njih. V nematerialnem ideološkem pogledu. Pa naj bodo otroci, bližnji, begunci, drugače misleči, pa tudi (če želite seveda) drugačno spolno orientirani. Bodo dobili svoje novoletno darilo?
Praznike, dobre može, namenjanje pozornosti, socialno sočutje še kako vsi potrebujemo. Ne samo ob koncu leta. Kaj je lepšega, ko otrok iz rok dobrega moža prejme samo bombon, sladkorček. V tistem trenutku niso važna velika darila, pomembna je iskrica v otroških očeh, pomembno je presenečenje ob srečanju. Morda pričakovanje ... Pa ni važno od koga dobiš in zakaj dobiš. Važno je to, da tisti, ki nekaj prejme in dobi, verjame v lepši in boljši svet. Boljši kot je danes.

- Matjaž Šalej, dne 17.12.2015

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Emkej - Avgusta (563)
 2. Ethnotrip - Kaplja rose (452)
 3. Anabel - Klic stran (225)
 4. Weekend band - Sanjam (192)
 5. Trio Vivere - Vivere (122)
 6. Proteus - Novo jutro (98)
 7. Gedore - Da pozabiva (41)
 8. Trium - Upati zaman (35)
 9. Siddharta - A.M.L.P. (11)
 10. Nipke - Če ne boš probu (5)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Elle King - Shame (9)
 2. KT Tunstall - The river (7)
 3. Clean Bandit... - Solo (6)
 4. Boy George... - Let somebody... (5)
 5. Fais - Know you better (5)
 6. LSD feat. Sia,... - Thunderclouds (5)
 7. Boyzone - Because (4)
 8. Cher - Gimme, gimme,... (4)
 9. Lenny Kravitz - 5 more day's... (4)
 10. Sergej Cetković - Ako te zaboravim (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Pvaninski abuhi - V Naročju topline (111)
 2. SOS kvintet - Rad me imaš (56)
 3. Gadi - Enkrat ti morm... (27)
 4. Vražji muzikanti - Ena in edina (18)
 5. Lojtrca - Dekle muzikanta (17)
 6. Naveza - Če želiš (3)
 7. Ansambel Dar - Kako lepo je (1)
 8. Fantje izpod Lisce - Halo poletje (1)
 9. Lunca - Verjemi vase (1)
 10. Poet - Prav lep večer (1)
Podrobnosti

Glasbene želje