ON AIR

- Odpri v oknu

LIDIJA BA VINO RUMENO

HIT DNEVA

 • Skupina

  Anja Baš (1) Svetlo sonce

 • Skupina

  Anja Rupel (3) Odšla bom še to noč

 • Skupina

  Anja Istenič (1) Ti si ta

PESEM TEDNA

22.09.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Danijela in Jole Na granici

 1. DANIJELA IN JOLE - Na granici
 2. NUDE - Kakšen dan
 3. DAN BALAN FEAT. MARLEY WATERS - Numa numa 2

Begunstvo

Najbolj vroča zunanja, pa seveda tudi notranjepolitična tema to jesen je begunska kriza. Javno mnenje je povsem razcepilo svet in ves človeški egoizem s ksenofobijo je prišel tudi pri nas na dan tudi pri soočanju s tem problemom. Domača politika, kot po navadi, v tem primeru državljane bolj razdvaja kot združuje in prepad med mnenji daje vedeti, da smo Slovenci daleč od enotnosti. Hkrati se premalo zavedamo, da so krizo povzročili veliki in bogati, da za vsem stoji le kapital. Velesile na vojnih območjih verske fundamentaliste zalagajo (in tudi služijo) z orožjem, pa naj bodo to kalašnikovke ali ameriške puške (Tavor, M16), ekonomske velesile obljubljajo beguncem »ekonomski azil«, se ve, zakaj, a se krize zavedajo v vsej meri šele, ko so pribežniki že na njihovih mejah. V času, ko so se begunci utapljali ob nekaj nepomembnih otokih v Sredozemlju, Evrope to ni prav zares zanimalo, ko so direktno potrkali na njihova vrata, so se le zganili.
Slovenci se premalo zavedamo svojega geopolitičnega položaja, na križišču Balkana (JV Evrope) in Srednje Evrope. Upamo, da ga bodo naši politiki kdaj v prihodnosti lahko unovčili - v pozitivnem smislu seveda. Na žalost smo trenutno po zaprtju madžarskih mej (p)ostali skoraj osrednja in pomembna tranzitna točka za begunce na poti v Evropo.
Ob današnji begunski krizi so nam preveč tuje osebne tragedije in krize, ki jih ljudje preživljajo ter jih rešujejo z eksodusi iz vojno opustošene Sirije, severnega Iraka, Afganistana, Gaze. Solze na obrazih, ne samo otrok in žensk, niso igrane. Nihče ne želi zapuščati svojega doma, če vlada mir in ekonomsko blagostanje. Res je morda, da stotisočero beguncev za sabo pušča opustošenje, vendar se je potrebno čisto življenjsko vprašati, kaj storiti, ko te na ledenem mrazu pritisne na potrebo - takšno do potnih srag, kaj storiti kot begunec za osebno higieno, za svoje zdravje, če imaš vso svojo imovino v plastični vreči. Ali enostavno, kako spraviti ves svoj svet v majhno culo, saj za kovček, nahrbtnik ali kakšno podobno potovalno shrambo med potjo ni prostora. Ti ljudje ne premorejo nič, tisto nekaj malega denarja, ki ga morda imajo, ni nič v primerjavi s svobodo, mirom, delom in zaposlitvijo ... z osebnim dostojanstvom!
Premnogi mediji, predvsem rumeni, komercialni, so ob človeški tragediji v svoji neobjektivnosti opravili svoje negativno in razdiralno vlogo. Celo do takšne mere, da se je ta zavlekla v tista družabna omrežja, ki so znana po pozitivnosti. Takšen je za razliko od Twitterja, kjer se rade čivkajo predvsem pikre in pikantne opazke - Facebook. Marsikdo je celo na pozitivno naravnanih omrežjih zasejal seme nestrpnosti. Ogromno diametralno nasprotujočih stališč je bilo zaznati na tem omrežju. Prevladovala so negativna. S slikami smeti, nesnage ... Virtualni prijatelji so izbrisali prijatelje ravno zaradi deljenja nestrpnih sporočil na družabnih omrežjih - zaradi skrajnih in radikalnih begunskih stališč, pamfletov ... Obstajala pa so tudi redkejša druga objektivnejša pričevanja.
Potrebno se je vprašati tudi, se lahko kaj podobnega zgodi meni? Slovenci bi lahko bili v letu 1991 takšni in podobni begunci. Vemo, da smo bili Slovenci že begunci, mnogi izseljeni med drugo svetovno vojno v Srbijo, da so bili neke vrste politični begunci istrski ezuli, ki so se umaknili pred drugačnim režimom ob politični delitvi povojne Evrope.
Svetu, Evropi in Sloveniji je na žalost zavladal radikalni liberalizem, ki ne dopušča več prave socialne note, strpnosti in tolerance, ne samo med narodi in državami, temveč celo med državljani, skupnostmi, družinami. Evropa je še enkrat z reševanjem begunske krize pogrnila in pokleknila pod težo sebičnosti, samozadostnosti, neenotnostjo ter na drugi strani tudi pred oholostjo bogatih arabskih držav, ki ne sprejemajo beguncev, niti svoje vere. Prikimali smo dejanjem svetovnih policajev Amerike ter na drugi strani Rusov in Kitajcev, ki s svojo politiko in ekonomijo mislijo izključno in vedno seveda le nase.
Težko je biti v tako zapleteni družbeni, politični in socialni situaciji moder in dovolj pameten. Bodimo pa čim bolj ljudje. Ne čisto zares, pa vendar se sprašujem: »Morda pa bi se bilo res vredno ograditi z žico?«. Pa ne, zato, da se rešimo begunskega vala. Morda le zato, da se ogradimo od samozadostne Evrope. Zato, da se sami zavijemo v nekakšen geto, v katerem bi nam moral biti cilj ustvariti boljše in nove socialne odnose.

- Matjaž Šalej, dne 12.11.2015

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Emkej - Avgusta (562)
 2. Ethnotrip - Kaplja rose (452)
 3. Anabel - Klic stran (225)
 4. Weekend band - Sanjam (164)
 5. Trio Vivere - Vivere (120)
 6. Proteus - Novo jutro (93)
 7. Gedore - Da pozabiva (41)
 8. Trium - Upati zaman (34)
 9. Siddharta - A.M.L.P. (11)
 10. Nipke - Če ne boš probu (5)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Elle King - Shame (9)
 2. KT Tunstall - The river (7)
 3. Boy George... - Let somebody... (5)
 4. Clean Bandit... - Solo (5)
 5. LSD feat. Sia,... - Thunderclouds (5)
 6. Boyzone - Because (4)
 7. Cher - Gimme, gimme,... (4)
 8. Fais - Know you better (4)
 9. Lenny Kravitz - 5 more day's... (4)
 10. Sergej Cetković - Ako te zaboravim (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Pvaninski abuhi - V Naročju topline (107)
 2. SOS kvintet - Rad me imaš (53)
 3. Gadi - Enkrat ti morm... (26)
 4. Vražji muzikanti - Ena in edina (18)
 5. Lojtrca - Dekle muzikanta (17)
 6. Naveza - Če želiš (3)
 7. Ansambel Dar - Kako lepo je (1)
 8. Fantje izpod Lisce - Halo poletje (1)
 9. Lunca - Verjemi vase (1)
 10. Poet - Prav lep večer (1)
Podrobnosti

Glasbene želje