ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Anja Baš (1) Svetlo sonce

 • Skupina

  Anja Rupel (1) Odšla bom še to noč

 • Skupina

  Anja Istenič (1) Ti si ta

PESEM TEDNA

22.09.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Danijela in Jole Na granici

 1. DANIJELA IN JOLE - Na granici
 2. NUDE - Kakšen dan
 3. DAN BALAN FEAT. MARLEY WATERS - Numa numa 2

Ustvarjalnost v barantanju

Lepota socialnih omrežij je v tem, da tu in tam postrežejo celo s kakšno iskrico, ki te ne pusti hladnega. Takoj, ko se pojavi, ti prepreči, da še naprej drsiš po množici nebuloznih objav, nebodigatreba selfijev, viralnih čudes ali celo anket, ki ti naprimer povedo, koliko si v resnici star. Namesto takšne izgube časa nemudoma odložiš svoje digitalno okno v svet, globoko analogno vdihneš in vzpostaviš zanimiv dialog z njo. Z iskrico. Pred časom je ena izmed njih zanetila moje misli do te faze, da sedaj pišem o tem. Naletel sem namreč na ilustracijo, ki gre nekako takole (prevod iz angleščine - malce dekoriran po lastnem občutku). Grafični oblikovalec: "Gospod, predstavljam vam vaš novi logotip." Naročnik logotipa: "Ampak, povejte mi, zakaj vam moram zanj plačati toliko, če ste ga izdelali v pičlih desetih minutah?" In grafični oblikovalec odvrne: "Zato, ker sem porabil deset let študija in raziskav, da sem se ga naučil izdelati v tako kratkem času!" Madonca, pa to je to! Preprost odgovor na preprosto vprašanje. Na žalost pa praksa pokaže, da se za zaveso preprostosti skriva precej več. Tudi moje področje delovanja se za učinkovit rezultat poslužuje različnih načinov oblikovanja. Zato je omenjeno post-produkcijsko pogajanje še kako resnično. In že ničkolikokrat doživeto. No, vsaj do zadnje replike grafičnega oblikovalca, ki potrdi ali ovrže lastno ustvarjalno vrednost skozi časovno ekonomski vidik. Kako pojasniti svojo dejansko vrednost v naročilu, je pogosto težka naloga. Šele izkušnje in/ali intuicija lahko grafičnega oblikovalca rešijo pred degradiranjem njegovih rezultatov. Vendar menim, da so razlogi tovrstnih pogajalskih situacij drugje.
Vsake oči imajo svojega malarja. To drži. Ta zlajnan pregovor se vleče že od jamskih poslikav dalje. Zakaj? Pri ustvarjanju na kateremkoli področju je uporabniški vtis o končnem rezultatu odvisen od mnogoterih dejavnikov. Mednje poleg časovne, prostorske, socialne, verske, kulturne in še kakšne pomembne komponente v projektno zgodbo zagotovo spada tudi uspešna integracija naročnikove vloge in njegovega mnenja. Na žalost je le-to mnogokrat subjektivno. Ocene, podeljene na podlagi osebnega okusa, so mnogokrat zelo neskladne s potrebami ciljnih skupin, ki jih s projektom želi osvojiti. Še posebej so takšni odkloni izrazito vidni pri projektih, ki za svoj uspeh potrebujejo estetske storitve ustvarjalcev s področja vizualnih komunikacij. Učinek, s katerim določena ciljna skupina dojema posamezni izdelek ali storitev, je vsota deležnikov, ki so vkomponirane v njegovi ideji. Ideja pa nikoli v celoti ne zraste samo na zeljniku ustvarjalca, ampak jo za dobro rast in razvoj venomer zalivajo in negujejo tudi vitalne informacije s strani naročnika. Njegovo sprejemanje/oddajanje energije, razumevanje vlog v procesu, zaupanje stroki, natančna projektna specifikacija in nepogrešljiva finančna podpora so začimbe, ki bodo realizacijo ideje naredile okusno in prebavljivo tistim, ki jim je namenjena. Zato se mora v neupravičenih ali celo namernih primerih zniževanja ustvarjalne vrednosti avtorskega izdelka naročnik predvsem zazreti vase. Kot sestavni del razvoja ideje s takšnim pristopom na veliko pljuva prav v lastno skledo, saj dejansko baranta s samim seboj. In obenem daje zelo, zelo, zelo slabo popotnico svojemu naročilu. To boste v hipu opazili, če si boste ogledovali ponudbo v tej in oni trgovini, se sprehajali med svakojakimi zasnovami hiš ali pa izbrskali eno izmed tisočerih reklam iz vašega nabiralnika. Ustvarili si boste vtis, ki je in bo za vas vedno pravi. Tisti, ki na koncu edini šteje in določa pravo ustvarjalno vrednost.

- Bojan Pavšek, dne 29.10.2015

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Emkej - Avgusta (561)
 2. Ethnotrip - Kaplja rose (452)
 3. Anabel - Klic stran (225)
 4. Weekend band - Sanjam (164)
 5. Trio Vivere - Vivere (119)
 6. Proteus - Novo jutro (93)
 7. Gedore - Da pozabiva (41)
 8. Trium - Upati zaman (34)
 9. Siddharta - A.M.L.P. (11)
 10. Nipke - Če ne boš probu (5)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Elle King - Shame (8)
 2. KT Tunstall - The river (7)
 3. Boy George... - Let somebody... (5)
 4. Clean Bandit... - Solo (5)
 5. LSD feat. Sia,... - Thunderclouds (5)
 6. Boyzone - Because (4)
 7. Cher - Gimme, gimme,... (4)
 8. Fais - Know you better (4)
 9. Lenny Kravitz - 5 more day's... (4)
 10. Sergej Cetković - Ako te zaboravim (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Pvaninski abuhi - V Naročju topline (106)
 2. SOS kvintet - Rad me imaš (53)
 3. Gadi - Enkrat ti morm... (26)
 4. Lojtrca - Dekle muzikanta (17)
 5. Vražji muzikanti - Ena in edina (16)
 6. Naveza - Če želiš (3)
 7. Ansambel Dar - Kako lepo je (1)
 8. Fantje izpod Lisce - Halo poletje (1)
 9. Lunca - Verjemi vase (1)
 10. Poet - Prav lep večer (1)
Podrobnosti

Glasbene želje