ON AIR

- Odpri v oknu

RADIO VELENJE

HIT DNEVA

 • Skupina

  MJAV (1) Gospod težko sem ponižna

 • Skupina

  RAIVEN (0) Nisem kriva

 • Skupina

  TONY CETINSKI (4) Laku noč

PESEM TEDNA

08.12.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Nuša Derenda Kadarkoli

 1. NUšA DERENDA - Kadarkoli
 2. MANOUCHE - Za božič bom doma
 3. LADY GAGA - Always remember us this way

Varuhi Schengenske meje

Gledamo, kako v našo državo dnevno vstopa tisoče in tisoče beguncev. In čakamo na navodila iz Bruslja. To je slovenski odziv na begunsko krizo.
Pravzaprav je beseda kriza popolnoma neprimerna. Kdo je v krizi? Evropejci? Ker smo priča eksodusu ljudi z juga in vzhoda? Še hujši besednjak uporabljamo, ko ga opisujemo: val ne pojenja, reka se vije … Hrvaški filozof Boris Buden pravi, da s tem načinom izražanja t.i. krizo označujemo kot naravno katastrofo. Hja, kako torej ne bi bili v krizi, če pa nam preti sama mati narava?
Morda pa beseda kriza izvira iz termina – finančna kriza. Podvrženi smo ji v zadnjih letih in begunci so postali novi del tega mozaika. Navsezadnje vedno pogosteje slišimo vprašanje: Koliko nas bodo pa ti begunci stali? Tudi zato menda Slovenija ne zmore več. Česa ne zmore? Pomagati ljudem, ki jim je kot članica Nata pomagala uničiti njihove domove?  Človek ne potrebuje veliko, da preživi. Zakaj smo torej na robu zmožnosti? Da to velja za policiste, ki nenehno bdijo nad begunci, razumem. Da to velja za državo, ki nenehno povečuje svoj birokratski aparat, pač ne.
Koliko hudega lahko zada zgolj birokratska miselnost, je pred kratkim izkusil slovenski umetnik. Umetnost in računovodski izkazi naj bi bili dve ločeni entiteti, a, glej ga zlomka; za našo kulturno ministrico so računi ključni za obstoj umetniškega delovanja. Zadevo je sicer rešil sam premier, da bi umetnik končal z gladovno stavko, a zdaj kot da neprizadeto gleda tisoče lačnih za ograjo, da bi zadostil birokratskim ukazom iz Bruslja. Kajti oni ne vidijo ljudi, budno spremljajo le njihovo število. In ko bo preseglo zgornjo mejo, ki so si jo gotovo postavili, jih bomo … kaj? Vrnili nazaj? Kam pa? Njihovih držav ni več.
Ko se torej slovenska vlada vsakič znova odloči, da bo poslušna, pomaga pri zločinu proti človečnosti. Da, natanko to se nam pravkar dogaja – gre za zločinsko ravnanje tistih, ki imamo »polne riti«, do tistih, ki nimajo ničesar več. Del slovenske opozicije sicer piha v drugi rog, a njihovo razmišljanje je prav tako nedopustno: predlagajo namreč, da zgradimo ograjo. Zakaj ne kar betonski zid? Jih še gledat ne bo treba!
In zdaj se je pojavila še pobuda za referendum, kako slovensko.
Kako torej reagirati ne-slovensko, v nasprotju s tistim, kar smo vajeni?  Da na najbolj obremenjenih mejnih prehodih zagotovimo prevozna sredstva in jih ob prihodu v našo državo takoj odpeljemo v zbirne centre. Zakaj je to tako nemogoče, zakaj morajo čakati v travi ali blatu in se greti ob ognju? Še bolj ne-slovensko pa bi bilo, če bi Slovenija začela »voditi igro«. Ker se ta odvija na njenem teritoriju, bi lahko določila njena pravila, beri: Bruslju ukazala, kako naj postopa, sicer … da, tudi tako se obnaša v politiki, a ne slovenski. In zato premier  en dan opozarja na razpad Evrope, že naslednji pa omili svojo izjavo za ameriški CNN. Ne. Dajmo zaostrit besednjak. Končno imamo priložnost, da pokažemo, da slovenski politiki niso vsi po vrsti nevretenčarji, da znajo misliti v dobrobit človeštva in ne zgolj Bruslja. Napravimo precedens, asimilirajmo čim več beguncev in pokažimo ostalim, kako neevropsko se obnašajo, ko le štejejo in štejejo.
Da, Evropa bo razpadla, če se človeške dimenzije ne bo zavedla. Kajti Schumannova ideja je temeljila prav na tem. Dobro, veliko je bilo ob »ustanovitvi« leporečja, pač tipično za politični diskurz. A leporečje je bilo potrebno tudi zato, da ne bi kje spet vzniknil kak norec, ki bi želel evropsko idejo sesuti na prafaktorje.
In z begom beguncev ponovno vznikajo. Ne le na Madžarskem, tudi že pri nas. Pravzaprav se celotna evropska politična srenja po tihem »orbanizira«. Oziroma je že »orbanizirana«, saj si drugače ni mogoče razlagati ne-reševanja begunskega vprašanja. Bomo zgradili zid kar okoli cele Evrope, ko bodo t.i. kvote izpolnjene? In jih pustili umreti na drugi strani?
Slovenci smo soodgovorni za zločin proti človečnosti. O tem ni dvoma. In to v letu, ko se spominjamo 70. obletnice konca druge svetovne vojne.
Podobe holokavsta še nikoli niso bile tako zelo blizu. Spet prehuda obtožba? Pojdite na kakega od mejnih prehodov …

- Špela Kožar, dne 29.10.2015

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Tamara Goričanec - Žulji so... (37)
 2. Tequila - Deja vu (30)
 3. Nina Pušlar - Za naju (20)
 4. Marko Vozelj in... - Prevečkrat (8)
 5. Saša Lešnjek - Zaljubljena v... (2)
 6. The Woodlanders - Jutro (2)
 7. Amadea Begović - Svet v barvah (1)
 8. Gaja Prestor - Decembra (0)
 9. Mirna Reynolds - Makova polja (0)
 10. Simon Vadnjal - Bim bam bom (0)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Pink - A million dreams (6)
 2. Zaz - Que vendra (4)
 3. Lady Gaga - Always remember... (3)
 4. Calvin Harris... - Promises (2)
 5. Dean Lewis - Be alright (2)
 6. Little mix - Told you so (2)
 7. Mark Knopfler - Good on you soon (2)
 8. Nico Santos - Oh hello (2)
 9. Rita Ora &... - Summer love (2)
 10. Andrea Bocelli... - If only (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Slovenski zvoki - Vse okrog mene... (11)
 2. Ansambel Pogum - Novoletne želje (7)
 3. Jodel express - Oprosti božiček (1)
 4. Navihani muzikanti - Božič je (1)
 5. Power band - Rad bi bil tvoj... (1)
 6. Črna mačka - Dobri možje (0)
 7. Fantje izpod Lisce - Padal bo sneg (0)
 8. Gašperji - Snežna pravljica (0)
 9. Igor in Zlati... - Na božični večer (0)
 10. Mladi Belokranjci - Hej, Rudolf (0)
Podrobnosti

Glasbene želje