ON AIR

- Odpri v oknu

OTO PESTNER & PETAR GRA MOJE MORE

HIT DNEVA

 • Skupina

  Aleksander Jež (2) Tebe ljubil bom vedno

 • Skupina

  Klapa Maslina (0) Mala tica

 • Skupina

  Demis Roussos (2) Goodbye my love goodbye

PESEM TEDNA

16.06.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Lidija Bačič Lille 3 minute

 1. LIDIJA BAčIč LILLE - 3 minute
 2. ČUKI - Gremo na morje
 3. TIL ČEH - Kar je v meni

Ta, naš čudovit sistem

Razmišljam o sistemu. Našem majhnem, lokalnem in malo večjem nacionalnem. Razmišljam o kulturi, razmišljam o družini, o medosebnih odnosih, o tem kar je prav in kaj ni, razmišljam o človeškem srcu, o ljubezni, o sreči, o otrocih, mojih in vaših, ki sedajo v šolske klopi z upanjem, da se naučijo o življenju. Razmišljam tudi o denarju, o kruhu, o delu. Razmišljam o šolninah, o delavkah in delavcih, ki opravljajo najtežja fizična dela. V glavnem, zadnje mesece veliko razmišljam. Tudi o tem, kaj smo, kaj imamo tako materialno kot nematerialno.
Razmišljam tudi o tem kaj delamo za preživetje in kaj iz naših rok gre v naša usta. In kaj nam sistem ponuja, na kakšno pot me usmeri, da s svojimi največjimi sposobnostmi in zmožnosti počnem nekaj kar mi kasneje omogoči napolniti moj želodec, da lahko preživim jaz in moja družina. Mislim, da si zadnje čase vsi delimo vsa ta razmišljanja, vsak po svoje in svojimi zanimanji in zmožnostmi. Dober prijatelj mi je zadnjič rekel eno super misel o sistemu. »Sistem te obuje, obleče, opremi z vsemi mogočimi znanji, potem pa vsak sam »gasa« naprej.«
Ko pripeljem svoje otroke v vrtec, jih oddam z mirnim srcem, ker vem, da jih nisem kar nekje odložila. Vem, da bojo deležni pozornosti in vzgojnega procesa. Ko sama stojim pred svojimi dijaki, se zavedam odgovornosti, da je moja vsaka beseda »poskenirana« v njihovo zavest in da moja znanja, ki jih predajam dalje močno vplivajo na njihova mlada življenja.
Tudi brezplačna vožnja z Lokalcem je sad našega skupnega prizadevanja. Pa EPK 12 in špecerija v samopostrežni trgovini, obleka in obutev, kurjava in elektrika, gospodinjski aparati. Vožnja z Elan smučmi, obisk Centra ponovne uporabe, nakup časopisa Kralji ulice v Ljubljani, obisk zdravnika zaradi močne angine, pluženje snega v teh zimskih dneh … Če povzamem, smo tako vpeti v sistem, da bi brez njega gotovo zelo težko preživeli. Poizkusite si predstavljati absoluten kolaps sistema. Da se zruši vse, da ni več denarja, ni več držav, ni več samooskrbovanja človeštva preko sistema. Že samo, če smo brez elektrike nekaj dni v tem zimskem času, je lahko kar problem. No, poizkusite si predstavljati.
Sistem preživetja ljudi pač ni od včeraj. Vedno pa, predvsem danes, le- ta omogoča nekaterim ljudem, ki so bolj iznajdljivi večje možnosti in tistim, ki niso preveč pošteni in hkrati zelo iznajdljivi pač bolj hitro vzpenjanje po njegovi vertikali. Včasih tudi sistem zaradi svoje t.i. samoohranitve mora hraniti nekatere, ki so se vanj vpeli po spletu naključij in njim prijaznih okoliščin. Vse to smo predvideli z varovalnimi zakoni, in to spoštujemo, vsaj mi mali ljudje, ki hranimo ta sistem. Delamo, proizvajamo dobrine in hranimo kapitalizem. Spoštujemo zakone in ne krademo. Organizirano vzgajamo svoje mladiče, organizirano se prehranjujemo, oblačimo, premikamo, razmišljamo ... Trošimo in spodbujamo verigo delo – denar - dobrina.
Pravim, da je sistem dobra stvar. Zakaj bi se moral zrušiti zaradi peščice, prežete z pohlepom in napuhom po materialnih dobrinah? Sistem je organizirana skupina in skupina je moč. Če bi imeli geometrijsko shemo našega sistema in če bi mi mali ljudje bili trapez in oni ta veliki, elita, trikotnik na trapezu, in da je trikotnik kar naenkrat postal prevelik in pretežek, potem ne more stati na trapezu, ga je treba odstraniti in nadomestiti z manjšim, kajti trapez ne more nahraniti tako velikega, svojega trikotnega bremena. Ali pa se sam, po vseh geometrijskih in gravitacijskih pravilih enostavno zruši. »Dovolj je bilo«, je besedna zveza, ki jo ljudje z močno izraženimi pridobitveno naravnanimi tendencami ne poznajo. Nikoli ni dovolj, tudi če se številke na transakcijskih računih zelo intenzivno povečujejo. Nikoli ni dovolj, za lepoto, moč, občutek sreče, slo po oblasti nad posameznikom ali družbo. Ker smo pa ljudje tudi kulturna bitja in ker je kultura močno zakorakala na ulice, verjamem v dobro in v kulturo, kajti le-ta nam vedno pokaže kdo smo, kaj smo in kaj absolutno ne smemo postati.
Da bo ta kolumna malo bolj lokalna, pravim, da imam dober občutek za naš mali lokalni sistem. Sploh pa, imam dober občutek za naše ljudi. Še vedno v njihov očeh vidim poštenje, zvestobo življenjskih vrednotam, ki so nad kapitalom in nad materialom. Vidim altruizem in čut za sočloveka, ne glede na okoliščine. In zaradi tega mi je v Velenju bilo vedno všeč živeti.
 

- Nataša Tajnik Stupar, dne 24.01.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Bomb Shell - Bejbi (85)
 2. Bohem - Značaj (27)
 3. Zablujena... - Razvajena (do... (25)
 4. Alenka Godec - Zvezda (13)
 5. Čuki - Gremo na morje (12)
 6. Domen Kumer - Midva (8)
 7. Skupina Calypso - Monika (6)
 8. Lea Likar - Vsi vedo (4)
 9. Los ventilos - Bolj počasi (3)
 10. Nuša Rojs - Zanalašč (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Ed Sheeran - Candle in the wind (23)
 2. Alexander Rybak - That's how you... (5)
 3. Cesar Sampson - Nobody but you (5)
 4. Nicky Jam feat.... - Live it up (5)
 5. Selena Gomez - Back to you (5)
 6. Benjamin Ingrosso - Dance you off (4)
 7. Michael Sculte - You let me walk... (4)
 8. Pharrel... - Sangria wine (4)
 9. Bajaga i... - U sali lom (3)
 10. Netta - Toy (0)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Kraški kvintet - Mizar (124)
 2. Ansambel Zadetek - Si čisto znorela (56)
 3. Ansambel Glas - Saj že jutri (22)
 4. Ansambel Ideja - Slovenci smo... (22)
 5. Igor in Zlati... - Reci mi (18)
 6. Ansambel Norost - Na morje grem (1)
 7. Prleški kvintet - Pomlad se prebuja (1)
 8. Ansambel Livada - Moja dežela (0)
 9. Ansambel Okej - A se peljat... (0)
 10. Ansambel Utrip - Strah je votel (0)
Podrobnosti

Glasbene želje