ON AIR

- Odpri v oknu

MATEJ PRELEPA SOSEDA

HIT DNEVA

PESEM TEDNA

20.10.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Novi fosili & Darja Gajšek in Klapa Skala Ne budi me mati

 1. NOVI FOSILI & DARJA GAJšEK IN KLAPA SKALA - Ne budi me mati
 2. SKUPINA KATRCA & SKUPINA EROS - Moram zdaj it
 3. ROCK PARTYZANI - Ti si moj lover

KONČNO – JANUAR

Vendarle se je nebo odločilo snežiti. Ko sem s svojo primarno družino proti koncu decembra krasila smrečico, je sijalo sonce, trobentice so cvetele in prijateljica je nabirala materino dušico. Včasih je vedno snežilo, ko smo na bolj ali manj ajnzajtig* drevesce (ki je bilo vedno posekano od tam, od koder bi tako ali tako moralo biti) obešali čokolatine z muzejsko vrednostjo, težke steklene dedke mraze iz vzhodne Nemčije, iz koruznega ličkanja napravljene možiclje iz Slovaške, pisane kosmate papige iz Avstrije, lesene lojtrce domače izdelave, pobarvane storže, steklene kumarice in babuške iz Poljske, bunke vseh barv in premerov od vsepovsod, srebrne lamete, koščke vate in še marsikaj. (Pred vsem bujnim okrasjem je bilo seveda treba navesiti lučke, ker so bile najtežje.) Zime so bile res bele, spomnim se fotografije, ko našemljena v žalostnega klovnčka stojim pred babičino hišo, sneg naokoli pa je za glavo višji od mene. Snežni bagri so sneg iz ulic nalagali v kote križišč, otroci smo se oblekli v kombinezone in cele dneve, do mraka, v ogromne snežne kupe vrtali luknje, lopatali, gradili igluje. Ah, in od streh lomili ledene sveče in jih lizali kot sladoledne lučke. Dolgo je tega, jaz pa sem v letih, ko je moja mama že imela šestletno hči …
Spomnim se lanskoletnega velikonočnega zajtrka s potico, hrenom in šunko, kot se spodobi. Češnja na vrtu je obilno cvetela in po njej so padale snežne krpe velikosti njenih cvetov. Poroka zime in pomladi, kako lepo in strašljivo hkrati; sneg je padel prepozno, češnjevi cvetovi so se rodili prezgodaj in nekdo bo moral umreti. Češnje so seveda zmrznile še preden so imele možnost zaobliti se in pordečeti. Drevo smo posekali, ker v resnici že leta ni rodilo, kot bi moralo, menda pa so nekdaj na njem zrasli najboljši sadeži daleč naokoli.
Veseli december je končno mimo, mimo sta tudi božič in novo leto bratov pravoslavcev. Če v začetku januarja še čutimo posledice decembrskih naporov, si sedaj, na polovici, lahko končno oddahnemo. Le kdaj se je veseli december preobrazil v naporni december? Toliko veselja, kot ga ta mesec zahteva, povprečna človeška duša težko nakopiči. Na silvestrovo, dan, ko bi morali (morali?) biti najveselejši v mesecu, mogoče celo v letu, ker je zadnji, ali kaj, nam alkohol, keksi, francoske solate in biftki silijo že iz ušes. Nemogoče se je vendarle veseliti nujnosti. Pomislita, spoštovana in dragi, kdaj sta doživela najlepše trenutke svojih življenj? Takrat, ko vama je bilo vseeno, kaj se zgodi, ko nista pričakovala prav ničesar posebnega, ko sta spustila konje in nadzor z vajeti … sem približno ugotovila?
Zadnje jutro leta gospodovega 2012 nisem hotela iz postelje, še napol v sanjah sem si odvrtela popoln načrt: spim do štirih, grem za par ur v savno, kjer zaspim, pridem domov in zaspim do naslednjega leta! No, tako se ni zgodilo, ker je bila v načrtu bučna pita z gorgonzolo in žajbljem pa mini pečenice s pečenim krompirjem in paprikami pa dateljni nadevani z mandeljni, popečeni v ovitkih iz sira in pršuta pa domač vanilijev liker in grško belo vino pa cabernet sauvignon iz steklenice s krivim vratom pa španski turron iz medu in arašidov pa, pa, pa … In kar smo deli vase smo morali izplesati. Si voščiti sreče in zdravja, nekaterim bolj, drugim manj iz srca. Menda prinese slabo srečo, če je človek, s katerim si prvi voščimo, ženska. Moj je bil moški, torej vse kaže, da bo slaba sreča sledila njemu, kaj pa morem. Odšla sva in na poti domov izstrelila vsak po pet pisanih prijaznih strelov iz rimske sveče. Njegovi so zadevali v neko okno, torej se je slaba sreča že izvršila, kar pomeni, da je sedaj varen.
Kot kaže, smo preživeli še enega izmed koncev sveta. Pa saj je jasno, da se ne more kar naenkrat vse skupaj zdrobiti v prah. Počasi, potrpežljivo! Več nas bo, hitreje bomo na cilju, mar ne! In če ne drug, vrag slej ko prej vzame tiste, ki jim ni pomoči, zgnijejo pri živem telesu, odpelje se jim, sami sebe požrejo (na žalost pa so pred tem požrli že grozljivo število drugih.)
Še na Jamesa Bonda ne gre več računati. (Najnoveši film je dobro del po zasneženem nedeljskem vzponu na Šmohor in Malič.) Postal je star in psihofizičnih testov ni opravil. (Obvlada pa staroslavna orožja kot sta lovski nož in lovska puška, ki vendarle rešita situacijo!) Zanimivo: Bondovega dekleta, tako pomembnega in skrbno izbranega za vsakega od desetine do sedaj posnetih fimov v najnovejšem sploh ni! In še glava strašne tajne agencije, ženska eminenca, umre. Nadomesti jo … moški. Jaz pa sem že mislila, da bo teh Bondov že končno konec. Še babe si ne more več najti, kako le bo rešil svet!? Stvar bomo končno morali vzeti v svoje roke! Na juriš!

*ajnzajtig: germanizem, kar je nesimetrično, nepravilno

- Kaja Avberšek, dne 17.01.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Tadeja Molan - Polje ljubezni (388)
 2. Edna - Pika pouka (260)
 3. Get back - Born on the road (134)
 4. Imperij - Žalostna (91)
 5. Kevin Koradin - Visoko (88)
 6. Ina Baš - Ko si bil le moj (63)
 7. Ditka - Srečanje (33)
 8. Maja Keuc - Naredi srce (11)
 9. Nude - Kakšen dan (9)
 10. Alex Volasko - Če pomlad... (5)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Black Coffe... - Drive (16)
 2. Maroon 5 - Girls like you (9)
 3. Sophie Ellis... - Love is you (8)
 4. Southern halo - I think too much (7)
 5. Annalisa feat.... - Un domani (5)
 6. Billy Lockett - My only soul (5)
 7. Jonas Blue... - Rise (5)
 8. Jovanotti - Viva la liberta (5)
 9. Leteči odred - Pošteno do kraja (3)
 10. Buđenje - Bolje ne ne ne (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Juhej - Pojem ti oče (672)
 2. Ansambel... - Ko se ljubezen... (562)
 3. Ansambel Zadetek - Domačija (71)
 4. Ansambel Boršt - Kot reka svobode (31)
 5. Skupina Gadi - Kokrat ti morm... (26)
 6. Ansambel Nemir - Jaz ne lažem (25)
 7. Modrijani - Huda ura rock... (7)
 8. Družina Sotošek... - Pridi v goste (3)
 9. Ansambel Blaža... - Ne bom si... (2)
 10. Ansambel Urok - Suhokranjke (2)
Podrobnosti

Glasbene želje