ON AIR

- Odpri v oknu

QUEEN BREAKTHRU

HIT DNEVA

 • Skupina

  Cher (4) Love und understanding

 • Skupina

  Alice Mertoon (1) No roots

 • Skupina

  Jovanotti (1) Penso positivo

PESEM TEDNA

18.11.2017

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Marko Vozelj in Mojstri Ljubezen ni samo navada

 1. MARKO VOZELJ IN MOJSTRI - Ljubezen ni samo navada
 2. PARNI VALJAK - Vrijeme
 3. JENNIFER LOPEZ FEAT. WISIN - Amor amor amor

Pika ima talent

Ne, da ne boste mislili, to ni reklama za novo iskanje talentov. Pika se je poslovila za eno leto in čeprav so lokalni in nacionalni mediji polni še zapisov o velenjskem Pikinem festivalu, mislim, da ni nič narobe, če svojo tokratno kolumno posvetim Piki. Neprecenljiva izkušnja za nove obiskovalce, za nas, standard, pa vsakoletno rajanje mladosti in otroškega smeha.
Ob raziskovanju letošnje ponudbe ustvarjalnosti in novih trikov rokodelskih spretnosti, je ugotovitev, da se kreativnost ne more končati in zajeziti, čisto predvidljiva.
Z mojim starejšim sinom Borom, stopiva v temnico. Tema je, in Bor se znajde čisto ob meni. Prižgemo rdečo lučko in mojster fotograf razloži postopek razvijanja analogne črno- bele fotografije. V temi vidim, kako Bor z odprtimi usti, očmi in ušesi srka čarovnijo rojstva podobe. Strese me, saj mojstra dobro poznam, skoraj istih let sva in nikoli si nisem mislila, da nas bo življenje posadilo v provizorično temnico sredi Pikinega  festivala in bo moj prijatelj iz mladosti prenesel svoje znanje na mojega otroka, ki bo mogoče prenesel nekje daleč v prihodnosti svoje znanje na otroka svoje prijateljice. Nenavaden in čudovit trenutek, ko sem se ponovno zavedla naše minljivosti. Razvijemo fotografijo Pike. Posušimo jo in odnesemo domov. Bor si jo, kasneje, doma, prilepi na steno. Mojster fotograf gre dalje. Mi tudi, ustavimo se v indijanskemu taboru, potujemo okoli sveta in občudujemo makete slavnih svetovnih stavb, Sydney in Gornji grad. Jaz razmišljam o Piki.
Nekoč daleč nazaj smo v osnovni šoli sodelovali na likovnem natečaju z temo Pika Nogavička, verjetno takrat še ni bilo Pikinega festivala. Pozabila sem, da moramo narediti risbico za domačo nalogo. Pred poukom se spomnim na svoje neopravljene obveznosti. Doma po tleh smo položen linolej z ornamentalnim vzorcem, vedno mi je bil všeč in pogosto sem razmišljala o njemu in nastanku tega vzorca, ki je nič kolikokrat pritegnil mojo otroško pozornost. Mudilo se je in risbico sem naredila kar na tleh, pri vratih, da se lahko samo še obujem in vzamem šolsko torbo. Voščenke, hitrost, ura je bila primerna za odhod v šolo. Nisem bila pozorna, Pika sedi na tleh, s svojimi prevelikimi čevlji, v kotičkih ustnic je še malo čokolade od Pikinih palačink. Rumena majčka, premajhne hlače, nogavice,.. vse to sem naredila in med delom nisem opazila, kako prekrasno se je odslikal ornamentalni vzorec linoleja čez in čez, čez mojo, na novo nastalo Piko. Šele potem sem opazila, ko sem končala. Pika je bila čisto vzorčasta, prava Pika. Zamudila sem pouk, šment. Za svoj vedno pa sem si zapomnila prvi ustvarjalni trenutek s Piko Nogavičko. Ste kdaj razmišljali o tem, kako si otroci zapomnijo svoje druženje s Piko Nogavičko na Pikinem festivalu?
Depresivna družba, ki se je znašla sredi vsesplošne krize zelo rada ponovno išče svoj talent. Kar je zelo dobro in optimistično. Talent je danost. Lahko prinese dobiček ali pa tudi ne, mislim, da to ni tako važno. Pridobitev upoštevanja talenta je danes nujna. S starševsko ljubeznijo usmerjamo otroke po poteh, ki se nam, staršem zdijo kolikor toliko lahko prehodne. V strahu, ki ga seje politika razdvojevanja družbe, starši pozabljamo na talente svojih otrok. Pogosto jih usmerjamo tja, kjer se nam zdi, da bo lažje, kjer bo manj odgovornosti, svobode kritične misli in zavzetega, kreativnega dela. Pikina pot pa je drugačna. Kot otrok sem ji vedno zaupala, tudi če slutnja o pozitivnem razpletu ni bila vedno čisto prepričljiva.  Lahko bi rekla, da Pika nosi s sabo detektor talenta. In Pika misli s svojo glavo. In takšne odrasle Pike so v današnjem času vedno problem.

- Nataša Tajnik Stupar, dne 03.10.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Brigita Šuler - Hvala ti za... (82)
 2. Zvita feltna - Edina (73)
 3. Flirrt - Punca v belem (62)
 4. Jackson - Podira se svet (49)
 5. Lamai - Spet te slišim (21)
 6. Mjav - A sem tvoja (6)
 7. Žiga Rustja - Kralj zelenega... (6)
 8. King Foo - 1000 besed (5)
 9. 6 Pack Čukur - Instabejb (4)
 10. Omar Naber - Moja (4)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Charlie Puth - How long (8)
 2. Onerepublic... - Rich love (7)
 3. Rod Stewart... - Do ya think i'm... (6)
 4. Sergej feat.... - Oči nikad ne stare (6)
 5. Rita Ora - Anywhere (5)
 6. Axwell &... - More than you know (4)
 7. Bryan Adams - Please stay (4)
 8. Leteči odred - Non stop (4)
 9. Mika - It's my house (4)
 10. Jonas Blue... - We could go back (3)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Mladi korenjaki - Očetovo darilo (66)
 2. Ansambel Spev - Krka sanjava (40)
 3. Sekstakord - Ne igraj se,... (24)
 4. Topliška pomlad - Nasprotja se... (14)
 5. Krimski lisjaki - Najin čas (9)
 6. Gregor Avsenik... - Spomin na Pariz (8)
 7. Ansambel Plus - Muzikant ni... (6)
 8. Ansambel Florjan - Dekleta in... (5)
 9. Ansambel Naveza - Ko bova poročena (5)
 10. Ansambel Vihar - Tebi verjela sem (4)
Podrobnosti

Glasbene želje