ON AIR

- Odpri v oknu

ZVITA FELTNA EDINA

HIT DNEVA

 • Skupina

  RUDI BUČAR (3) Greva naprej

 • Skupina

  FRENK NOVA (0) Leto

 • Skupina

  AVICII FEAT. RITA ORA (0) Lonely together

PESEM TEDNA

18.11.2017

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Marko Vozelj in Mojstri Ljubezen ni samo navada

 1. MARKO VOZELJ IN MOJSTRI - Ljubezen ni samo navada
 2. PARNI VALJAK - Vrijeme
 3. JENNIFER LOPEZ FEAT. WISIN - Amor amor amor

Blef

Množica informacij, ki vsakodnevno prestreli naše telo, se tako kot vse ostale »intelektualne surovine« nalaga predvsem v zgornjem predelu našega telesa. Natančneje v zgornjem predelu glave. Koliko so te informacije za naš um dejansko hranljive, je poleg njihove vsebinske vrednosti odvisno tudi od časovne komponente (kdaj pridejo med nas) in komunikacijskega pristopa (kako se nas dotaknejo). V sodobnem potrošniškem svetu zagotovo veliko velja način informiranja, ki vsebuje prej naštete komponente in še kakšno zraven. Vse to pa ne nastane kar čez noč. Je skrbno predpripravljeno z analizami želja in potreb trga ter ciljnih skupin in še mnogih drugih faktorjev, ki jih v večini primerov najbolje razumejo njihovi načrtovalci. Pri njih se zgodba o tem, kaj je in kaj naj bo videti resnično, šele dejansko začne. Hitro se namreč zgodi, da vse te informacije le niso tako lepe in verodostojne, kot so morda videti na prvi pogled. Še posebej opazne postanejo takrat, ko se vanje poglobimo in jih ocenjujemo iz drugega (ne)potrošniškega zornega kota. Takrat se pravljice o super čistilih, zdravilnih sladkarijah ali recimo o naravni eko-plastiki vedno bolj nagibajo na nesrečni konec, ki na dolgi rok ne bo postal zgodba o poštenem uspehu. Takšne analize so seveda zanimive, a pogosto zahtevajo veliko predznanja o strukturi posameznega izdelka. Kar pa je in bo ostal zalogaj, ki so mu po večini kos le učenjaki iz posameznih strokovnih področij. Prav tako je čas, ko v naših očeh izdelek postane privlačen, bistveno krajši od časa, ko bi v nas zaradi lepo zapakiranega in za naše oči prirejenega blefiranja moral vzbuditi dvom o moralnosti njegove vsebine.

Na žalost potrošniške panoge niso edine, ki uporabljajo omenjene načine dekoracije in ustvarjajo iluzije. Trenutna zavest in krizni odnosi v naši deželici kaj hitro pripeljejo do tega, da se stanje prikazuje boljše, kot v resnici je. Pri tem ne želim kazati s prstom samo na politiko. Kje pa! Tudi za svoje lastne predpražnike smo pogosto prepričani, da je prah pod njimi za sosede neopazen. Gre za stanje duha, ki je ušel iz stekleničke že pred kriznim časom. In nič kaj ne kaže posebne volje, da bi se vanjo hitro vrnil. Ne verjamete? OK Poglejmo si na primer naš odnos, ki ga imamo/ gojimo kot udeleženci v prometu. Dirkaško razpoložena alkoholiziranost, herojsko ignoriranje smernikov v križišču, obsedena uporaba zvočnih opozoril takoj, ko na cesti ne teče vse po vaših načrtih ali pa javno preklinjanje kot oblika negodovanja nad postavitvijo novega prometnega znaka, ki recimo omejuje hitrost v bližini šole. Potem pa se čudimo, kako preudarno in skladno s predpisi lahko vozijo v bolj razvitih državah. In kako jim, kljub temu, da si enako kot mi, želijo čim hitreje priti od točke a do točke b, ne glede na tempo vožnje uspeva celo (vedno) obdržati mirno kri. Trik ni v nenormalno visokih kaznih, super strašni policiji ali kvalitetnejši asfaltni površini. Celotna filozofija kultiviranega voznika temelji na njegovem osebnem odnosu do ostalih udeležencev (beri: do soljudi) v prometu.
In če ste že kdaj poskusili igrati poker, verjetno veste, kako napet je občutek tik pred tem, ko vsi igralci odkrijejo svoje karte. Takrat pride bleferstvo najbolj do izraza. Svoje prave emocije zakamuflirate z različnimi tehnikami pretvarjanja. In šele, ko so karte odkrite, se ločijo zmagovalci od poražencev. Dobri bleferji od slabih. A ne pozabite. To je le igra, ki mnoge od igralcev lahko pahne v resne težave, če jo poskušajo igrati tudi v resničnem življenju, z resničnimi odnosi. Tam igralce zamenjajo ljudje, ki neposredno ali posredno tvorijo naš življenjski habitat. Pa naj imajo družinsko, prijateljsko, službeno, športno, politično konotacijo ali kakšno drugo državotvorno vlogo.
Zaključek naj pripada lokalni (pokeraški) zanimivosti. Že pred časom sem v medijih zasledil simpatično ilustriran oglas. Eko nebo preletavajo ptički in pod njimi se bohotijo travniške cvetlice. Vse našteto tvori idilično ozadje travnika, na katerem se sinek brezskrbno »cartla« v objemu svojega očeta. Zaradi intimnega in v emotiven celofan zavitega sporočila mi je vse do danes ostal zelo v spominu. Bil je oglas za podporo javnosti pri gradnji bloka 6. Njegov namen je bil jasen. Le z novim tehnološkim mega objektom bomo omogočili pridobivanje energije, ki bo pokrbela za brezmejno nizkoogljično družinsko srečo prihodnjih generacij. Oziram se po šoštanjski megastrukturi, pogledujem proti ugrezninskim območjem, obračam koledar za petdeset let naprej in nato oko še enkrat vržem na oglas. Sledi ključno vprašanje, ki si ga je postavil že Michael Douglas v filmu Falling Down: Can anybody tell me what's wrong with this picture?*

* Ali mi lahko nekdo pove, kaj je narobe s to sliko?
 

- Bojan Pavšek, dne 26.09.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Brigita Šuler - Hvala ti za... (82)
 2. Zvita feltna - Edina (73)
 3. Flirrt - Punca v belem (65)
 4. Jackson - Podira se svet (51)
 5. Lamai - Spet te slišim (21)
 6. Mjav - A sem tvoja (6)
 7. Žiga Rustja - Kralj zelenega... (6)
 8. King Foo - 1000 besed (5)
 9. 6 Pack Čukur - Instabejb (4)
 10. Omar Naber - Moja (4)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Charlie Puth - How long (9)
 2. Onerepublic... - Rich love (7)
 3. Rod Stewart... - Do ya think i'm... (6)
 4. Sergej feat.... - Oči nikad ne stare (6)
 5. Rita Ora - Anywhere (5)
 6. Axwell &... - More than you know (4)
 7. Bryan Adams - Please stay (4)
 8. Leteči odred - Non stop (4)
 9. Mika - It's my house (4)
 10. Jonas Blue... - We could go back (3)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Mladi korenjaki - Očetovo darilo (67)
 2. Ansambel Spev - Krka sanjava (40)
 3. Sekstakord - Ne igraj se,... (25)
 4. Topliška pomlad - Nasprotja se... (16)
 5. Krimski lisjaki - Najin čas (9)
 6. Gregor Avsenik... - Spomin na Pariz (8)
 7. Ansambel Plus - Muzikant ni... (6)
 8. Ansambel Florjan - Dekleta in... (5)
 9. Ansambel Naveza - Ko bova poročena (5)
 10. Ansambel Vihar - Tebi verjela sem (4)
Podrobnosti

Glasbene želje