ON AIR

- Odpri v oknu

2 FUNKY YOU JUST THINK ABOUT YOURSELF

HIT DNEVA

 • Skupina

  ALEX VOLASKO (7) Če pomlad nikoli več ne pride

 • Skupina

  TONY CETINSKI (5) Ja ne znam nikog bolje od tebe

 • Skupina

  DUA LIPA (1) Want to

PESEM TEDNA

22.09.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Danijela in Jole Na granici

 1. DANIJELA IN JOLE - Na granici
 2. NUDE - Kakšen dan
 3. DAN BALAN FEAT. MARLEY WATERS - Numa numa 2

Dragi prijatelji muslimani

S sobotnim polaganjem temeljnega kamna za izgradnjo džamije v Ljubljani se v Sloveniji končno udejanja to, za kar je tisoče islamskih vernikov molilo vrsto desetletij in to, česar kot država in družba nismo hoteli ali uspeli, navkljub zaznani veliki prošnji, omogočiti. Zagotovo gre za dogodek, ki bo močno prispeval k preobrazbi tistega dela slovenskega naroda, ki se iz različnih razlogov boji soočenja in dialoga z islamsko skupnostjo. Prisotnost in pozdravi slovenskega državnega vrha, Slovenske škofovske konference in civilne družbe, da ne omenjam prisotnosti široke mednarodne skupnosti, so izraz človeške odprtosti in simbolni odraz dozorevanja države Slovenije.
Predsednica vlade se v pozdravnem nagovoru ni mogla izogniti dolgotrajnosti, ki je bila potrebna, da bi lahko končno prišli do današnje točke. Izpostavljen je bil značaj Jugoslavije, ki religijskim temam ni posvečal prevelikega prostora, in v delu nestrpna politika sedanje države, ki procesu ni dovolila hitrejšega koraka. Po njenih besedah gre za zmago multikulturne izkušnje, ki je vplivala na evropsko rešitev problema. Zagotovo je v našem primeru trajalo bistveno predolgo, to je, po moji presoji, tudi znak, da je konzervativni del naše družbe precej predmoderen.
Z džamijo se je slovenskih prostor do danes sicer enkrat že srečal, vendar brez daljšega vpliva. V času Avstro-ogrske monarhije so jo v Logu po Mangartom zgradili muslimanski Bošnjaki, objekt je zaradi nevzdrževanja propadel, ohranjenih je nekaj fotografij in drugega gradiva. Od sredine 20. stoletja, ko se v Slovenijo priseli večje število Bošnjakov, je to vlogo morala odigrati športna infrastruktura, velike telovadnice ali športne dvorane. Velenje, kjer je bila industrijska rast še posebej velika, je prav tako postala dom številnim Bošnjakom, skoraj 20 let je tu aktiven odbor Islamske skupnosti, z njim Mestna občina Velenje vodi in ohranja redne stike. V tem času se je skupnost lepo razvijala, od prvih rednih srečanj, ki so jih izvajali v prostorih Ljudske univerze Velenje, do danes, ko so si člani skupnosti uspeli urediti svojo molilnico na Partizanski cesti in je v teh dneh dobila še prenovljeno zunanjo podobo. Ali gre za optimalen razvoj skupnosti, mi ni omogočeno soditi, vsekakor pa je bila izražena potreba po omogočanju izvajanja obreda pokopa umrlih, za kar pa sedanja ureditev pokopališča ni povsem primerna.
Spoznanje, da za lasten napredek potrebujemo odprtost, se, priznajmo, pozno naseljuje v te kraje. Zavrtost v primeru odnosa do džamije, verskega in kulturnega objekta, za katerega je prosilo toliko naših sodržavljanov, bi lahko zdaj, v kolikor smo resnično odprti do islamske verske skupnosti, poskusili ozdraviti s kakšnimi dejanji pozitivne diskriminacije, bodisi na področju kulture, kjer bi lahko spodbudili nastajanje ali rast novih bošnjaških kulturnih gibanj ali z organizacijo dogodkov z gosti iz avtohtonega kulturnega okolja, športa ali gospodarstva.
»Dragi prijatelji muslimani«, so bile pozdravne besede predsednika SŠK škofa Andreja Glavana ob položitvi temeljnega kamna za novo džamijo v Ljubljani, »Džamija, ki bo stala tukaj, bo prostor vere in kulture, obenem pa bo tudi prihodnjim rodovom simbol medsebojnega spoštovanja, dialoga, sodelovanja in prijateljstva.« Mufti Nedžad Grabus je ob dogodku izpostavil vsebinsko enako misel, »Nedvomno bo Islamski kulturni center kraj, kjer se bo islam srečeval z večinskim krščanskim okoljem. Muslimani in kristjani imajo zelo podobna stališča glede etike, po vsem svetu si delijo bivanjski prostor, zato je nujno potrebno razvijati odnose in reševati vprašanja glede splošnega interesa za družbo, prav tako se moramo tudi učiti na razlikah med nami.« Naj bo prijateljem muslimanom torej od danes dalje lepše tudi v Sloveniji.

- Aleš Ojsteršek, dne 19.09.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Emkej - Avgusta (563)
 2. Ethnotrip - Kaplja rose (452)
 3. Anabel - Klic stran (225)
 4. Weekend band - Sanjam (192)
 5. Trio Vivere - Vivere (122)
 6. Proteus - Novo jutro (98)
 7. Gedore - Da pozabiva (41)
 8. Trium - Upati zaman (35)
 9. Siddharta - A.M.L.P. (11)
 10. Nipke - Če ne boš probu (5)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Elle King - Shame (9)
 2. KT Tunstall - The river (7)
 3. Clean Bandit... - Solo (6)
 4. Boy George... - Let somebody... (5)
 5. Fais - Know you better (5)
 6. LSD feat. Sia,... - Thunderclouds (5)
 7. Boyzone - Because (4)
 8. Cher - Gimme, gimme,... (4)
 9. Lenny Kravitz - 5 more day's... (4)
 10. Sergej Cetković - Ako te zaboravim (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Pvaninski abuhi - V Naročju topline (111)
 2. SOS kvintet - Rad me imaš (56)
 3. Gadi - Enkrat ti morm... (27)
 4. Vražji muzikanti - Ena in edina (18)
 5. Lojtrca - Dekle muzikanta (17)
 6. Naveza - Če želiš (3)
 7. Ansambel Dar - Kako lepo je (1)
 8. Fantje izpod Lisce - Halo poletje (1)
 9. Lunca - Verjemi vase (1)
 10. Poet - Prav lep večer (1)
Podrobnosti

Glasbene želje