ON AIR

- Odpri v oknu

STING & SHAGGY DON

HIT DNEVA

 • Skupina

  Phil Collins (3) One more night

 • Skupina

  Elvis Jackson (4) Window

 • Skupina

  Gibonni (5) Mirakul

PESEM TEDNA

17.02.2018

Izbor poteka vsako soboto ob 9.35 uri. Zmagovalno skladbo pa lahko slišite v programu Radia Velenje dvakrat dnevno: po poročilih ob 9.30 in po poročilih ob 14.30.

Skupina

Natalija Verboten Del mojega srca

 1. NATALIJA VERBOTEN - Del mojega srca
 2. ZVITA FELTNA - V dobrem starem Piranu
 3. MIA ŽNIDARIč - Zabavaj se

Razredni sovražnik

Karakteristike profesorjev, ki niso priljubljeni, so običajno strogost, visoka merila in hladna neizprosnost, ki včasih izpade nehumano. Večina dijakov ali študentov takih profesorjev, ki se ne trudijo biti prijatelji učencev in katerih osnovni načeli sta red in disciplina, ne mara. Ni treba naštevati po imenu, da se vsakdo spomni koga iz svojih najstniških let.
Tak je tudi glavni junak filma Razredni sovražnik - profesor nemščine Robert Zupan. Zaradi porodniškega dopusta nadomesti eno izmed učiteljic in prevzame njen razred. Že čez kratek čas pa ena izmed dijakinj iz razreda naredi samomor, kar ostale dijake prizadene in razjezi. Krivca za njeno smrt vidijo v šolskem sistemu, vseh učiteljih in nazadnje Zupanu. Za razliko od mnogih drugih učiteljev, kljub tragičnemu dogodku, ne odstopa od svojih načel. Z dijaki se pogovori, potem pa nadaljuje z uro nemščine, ker „življenje gre dalje.“ Jeza dijakov preraste v odkrito sovraštvo, a on v nobenem trenutku tega ne jemlje osebno in ne daje občutka, da bi ga to prizadelo. Svojo pot vzgoje in poučevanja pelje naprej. In zato, ker takšnega odnosa od drugih učiteljev nikakor niso vajeni, mu dijaki hladnost globoko zamerijo.
A v filmu se bolj kot to, kakšen je on, postavlja vprašanje, kakšni so oni. Kako jih danes izoblikuje vzgoja. Da so neodporni? Preobčutljivi? Neodločni. Vzgoja danes ni več vzgojna, vse prepogosto želi biti sočutna in ugajajoča. Da bi jim življenje olajšali, jih starši nenehno ščitijo, profesorji se želijo z njimi razumeti. Otroci imajo vedno več pravic, vedno več olajšav in statusov. Seveda je to do določene mere, v določenih primerih, dobro, dolgoročno pa slabo. S polnoletnostjo ali koncem študija je namreč vseh privilegijev v trenutku konec. Ni mehkega prehoda. Le skok v brezno, iz katerega je treba vzleteti.
Danes je vzgoja drugačna, kot je bila včasih, ker se starši bojijo, da jih otroci ne bi imeli radi. Težje se odločajo za nepriljubljene ukrepe, kazni. Ne glede na to, da vedo, da so zanje dobri. Otroci se tega zavemo šele čez leta. Takrat postanejo razumljive besedne zveze "to je za tvoje dobre" ali "ko boš starejši, boš razumel". V danem trenutku pa izzovejo le jezo in frustracije. In najstniki, naivni v svojem prepričanju, da razumejo vse, lahko tudi burno odreagirajo, ne glede na to, koga bodo prizadeli. Kot kritizira film, ne vedo le tega, kaj bi v življenju radi počeli. In ta njihova omahljivost in neodločnost je tisto, kar gre profesorju nemščine najbolj na živce in kar želi vsaj malo sprovocirat in spremeniti pri dijakih. Oni pa vsak njegov poskus jemljejo kot osebni napad nase.
Razredni sovražnik ni kritika današnje generacije mladih. Je kritika današnje vzgoje in družbene smeri, ki mladih na življenje ne pripravi. Že res, da je to, vsaj trenutno, zaradi gospodarskih razmer, še toliko težje, kot le pet let nazaj. A to ne spremeni dejstva, da so do osemnajstega leta, ali do konca študija otroci zaviti v vato. Plavajo v svoji neodločnosti, dokler jih ne predrami padec v bazen delovne sile, kjer so tudi starejši in bolj izkušeni. Tu se mimogrede izgubijo, postanejo depresivni in še bolj izgubljeni, kot so bili prej. Kako le ne bi bili, ko pa jim nikoli ni bilo treba biti zares odločen. Po osnovni šoli so z vstopom v srednjo odložili razmišljanje o karierni poti, nato pa ga s študijem še malo postavili na stran. Ne bodimo krivični: Nekaterim je po srednji šoli morda približno jasno, kaj bi s sabo. Vendar se tudi glede tega ne odločajo racionalno. Njihova osnovna motivacija za izbiro študija niso trenutne potrebe poklicnih profilov, bolj jih žene naiven optimizem, da bodo, če bodo le dovolj pridni, že stopili iz povprečja v svoji panogi. Spreminja se tudi to. Odkar je jasno, da moramo biti vse bolj fleksibilni in biti po možnosti odlični v več kot eni stvari, nekateri študirajo vzporedno ali zaporedno, da bi si zagotovili čim več zaposlitvenih možnosti. In potem se, tudi z dvema diplomama, zjutraj še vedno zbudijo z vprašanjem, kaj bi v življenju sploh radi. Obupa in neodločnosti je le še več.
Zaradi trenutnega hektičnega položaja države, ta dvom, tesnobo in iskanje identitete lažje razumemo. A to ne spremeni dejstva, da bi bili tudi brez tega mladi neodločeni. Nepripravljeni na to, kaj jih čaka, ko zanje ne bodo več skrbeli starši, ko presežejo magično mejo 18. oziroma 26. let in so soočeni s plačevanjem zdravstvenega zavarovanja in prispevkov ter drugih neomajnih pravil družbenega sistema, ki ni fleksibilen, ki ga izgovori ne zanimajo. Ki ga pooseblja Zupan, ko poskuša učencem dati občutek, kaj jih čaka, kako je videti neizprosna realnost, katero jim drugi odrasli skrivajo. In čeprav je najmanj priljubljen, je v resnici edini, ki opravlja vzgojno nalogo in za katerega bi dijaki lahko čez deset let rekli, da je imel prav. Da je sicer kruto, a pozitivno vplival na njihov razvoj.

- Tjaša Zajc, dne 19.09.2013

BLOGROLL


Domača lestvica

 1. Flora & Paris - Brez tebe (149)
 2. Tamara Goričanec - Kič (104)
 3. Pop Design - Norcu podoben (50)
 4. Kevin Koradin - Spomni se (40)
 5. Nino - Nekaj je na tebi (34)
 6. Nastja Gabor - To je življenje (30)
 7. Big Foot Mama - Sanja se ti ne (10)
 8. Oto Pestner - Moji metulji (7)
 9. Matematika... - Napačen čas (6)
 10. Challe Salle - Gud vajb (2)
Podrobnosti

Tuja lestvica

 1. Lost... - Crazy (14)
 2. Toto - Spanish sea (12)
 3. S.A.R.S. - Živim na Balkanu (10)
 4. Nico Santos - Rooftop (7)
 5. Mia - Kiša (4)
 6. Cnco - Mamita (3)
 7. Flying decibels - The road (3)
 8. Offenbach vs.... - Katchi (3)
 9. Shed Seven - People will talk (2)
 10. Zak Abel - All i ever do (2)
Podrobnosti

Narodnozabavna lestvica

 1. Ansambel Unikat - Kaj pa ti (36)
 2. Ansambel Spev - Za muziko bi... (17)
 3. Gregor Avsenik... - Spomin na Pariz (2)
 4. Ansambel Mladi... - Slikar (1)
 5. Ansambel Šepet - Ti znaš (1)
 6. Slovenski zvoki - Včasih ljubezen... (1)
 7. Ansambel Blaža... - Sanjam (0)
 8. Ansambel Naveza - Ko bova poročena (0)
 9. Ansambel Pogum - Spomini (0)
 10. Modrijani in... - Hočem le tebe (0)
Podrobnosti

Glasbene želje